U trendu

Jun: Seul mora da se zblizi sa Japanom i S. Korejom

SEUL – Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao je danas da Južna Koreja mora da prevaziđe istorijske razmirice sa Japanom i da sklopi mir sa Severnom Korejom, što su „ključni koraci u pojačavanju bezbednosti i sigurnosti severoazijskog regiona“.

Kako prenosi Rojters, govoreći na ceremoniji obeležavanja 77. godišnjice kraja japanske kolonijalne vladavine na Korejskom poluostrvu, Jun je rekao da je Tokio postao partner i apelovao na obe države da prevaziđu razmirice iz prošlosti.

„Kada se odnosi Koreje i Japana pomere ka zajedničkoj budućnosti i kada se naše misije usaglase, na osnovu zajedničkih univerzalnih vrednosti, to će pomoći u rešavanju istorijskih problema“, rekao je Jun.

Odnosi između dva američka saveznika su bili zategnuti zbog korejskih optužbi da je Japan terao žene tokom ratnog perioda da rade u bordelima za japansku vojsku, kao i optužbi za prinudan rad, između ostalih zloupotreba.

Jun, konzervativni lider koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će poboljšati odnose sa Japanom.

On je ponovio da će pomoći Severnoj Koreji na brojnim poljima ukoliko Pjongjang prestane sa razvitkom nuklearnog programa i krene u pravi i suštinski proces izbacivanja takvog oružja iz svog arsenala.

„Kada je reč o Severnoj Koreji, pokrenućemo veliki program za hranu, pružićemo pomoć oko električne energije, izvešćemo projekte kako bismo modernizovali luke i aerodrome zbog međunarodne trgovine“, kazao je Jun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar