U trendu

Jutarnji list o navodno opasnom planu Vučića i Orbana

ZAGREB – Nema kraja medijskim nagađanjima i špekulacijama o navodnom nezvaničnom dokumentu, slovenačkog premijera Janeza Janše o „rasparčavanju“ ne samo BiH, već i promeni granica na Zapadnom Balkanu, a u najnovije, kojima se bavi zagrebački Jutarnji list, uključeni su srpski predsednik i mađarski premijer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Neposredno nakon što je indiskrecijom člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, obelodanjeno pitanje koje je tokom martovske posete BiH postavio slovenački predsednik Borut Pahor o mogućnosti mirnog razlaza u BiH i bure koja je potom podignuta ne samo u toj držav, već i šire u regionu, u Sarajavo je juče otputovao šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Prema tumačenju zagrebačkog Jutarnjeg lista navodni Janšin non-pejper predat na ruke Šarlu Mišelu, predsedniku saveta EU, je posebno osetljiva tema jer se u njmu kažu, navodi da bi trebalo završiti „raspad Jugoslavije“ promenom granica na prostoru Zapadnog Balkana.

BiH bi se, piše list, trasformirala, Republika Srpska pripala bi Srbiji, Zapadna Hercegovina Hrvatskoj, a bošnjačka bi država dobila izlaz na more.

Kosovsko bi se pitanje, tvrdi se, rešilo promenom granica (sever Kosova za Preševsku dolinu), a delovi Crne Gore i Severne Makedonije priključili bi se Albaniji.

Janša je odmah sve to demantovao i rekao da je reč o špekulacijama, oglasila se i Evropska komisija koja je saopštila da „definitivno nije primila niti zna za ikakav ‘non-peejper“.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz LJubljane, Jutarnji piše da „tamo gde ima dima, ima i vatre“ i da, kako navode, svakako postoji mogućnost da je reč o politici iza koje stoje mađarski premijer Viktor Orban i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vučić i Orban su navodno preko Janše želeli da upozore EU da su nužni radikalni potezi kako bi se brzo rešila postojeća kriza na Zapadnom Balkanu.

„I ponudili su rešenje koje bi maksimalno išlo u prilog Beogradu“, piše Jutarnji.

Pritom, Jutarnji piše i da im je visokopozicionirani hrvatski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da „Hrvatska nikako nije upletena u ovaj slučaj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.