U trendu

Jutarnji list: Srbija i Vučić vraćaju region u devedesete

ZAGREB – Prateći medije u Srbiji koji stoje iza predsednika Aleksandra Vučića, čini se da je Balkan na rubu rata, a Srbija mučenička žrtva, piše u opširnom tekstu zagrebački Jutarnji list.

Milorad Dodik preti otcepljenjem Republike Srpske, u Crnoj Gori ne prestaju protesti Srba zbog crkvene imovine, a na Kosovu se napetost ne smanjuje, navodi list i pita se širi li se, ponovo, jugozapadnim Balkanom „zadah zlokobnih devedesetih“ i stoji li iza svega toga predsednik Vučić, koji je, kako tvrdi, „shvatio da vreme curi te podgrejavajući miloševićevske planove želi krenuti u završnu bitku za zemlje i teritorije na koje pikira poput zalutalog u vremenu i prostoru“.

List ocenjuje da se, prateći većinu medija u Srbiji, čini da je Balkan na rubu rata i ratova, da je Srbija ponovno mučenička žrtva, iako je, kako tvrdi autor, upetljana kao logističar u sve krize koje ovih dana potresaju istočne delove bivše Jugoslavije.

Već skoro dva meseca u Crnoj Gori traju protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti koji su tamošnji Srbi shvatili kao atak na svoj identitet, a zapravo se, tvrdi Jutarnji list, radi o tome „da Vučić gubi uticaj na području koje smatra “srpskim” i, kako navodi list, u panici shvata da se politika na koju se on oslanja novog ujedinjavanja Srba neumitno topi“.

Autor ocenjuje da istovremeno s protestnim litijama u Crnoj Gori, Milorad Dodik izaziva novu krizu u BiH, ponovno preteći njenim razbijanjem i osamostaljenjem Republike Srpske.

Jutarnji dodaje i da su Milorad Dodik i Andrija Mandić, lideri Srba iz BiH, odnosno Crne Gore, bili na sastanku s Vučićem koji im je pružio podršku, jer je stao iza Republike Srpske i “našeg naroda u Crnoj Gori”, pridajući sebi, kako tvrdi list, poziciju “patrijarha” svih Srba, kao nekad Milošević.

List ocenjuje i da je pozicija Vučića “štitim interese Srbije i svih Srba” koju stalno ponavlja, zapravo, kako tvrde, „prilično opasna po region, ali i same Srbe, podsetimo li se postmiloševićevskih vremena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.