U trendu

Jutarnji o trejleru za film Oluja: Propagandno ostvarenje

ZAGREB – Dvominutni trejler za film Oluja Miloša Radunovića inspirisao je hrvatski Jutarnji list da objavi opširan tekst u kom je film koji još nije prikazan okarakterisan kao „propagandno ostvarenje“ koje se uklapa u „istorijsko-revizionističku mantru“.

Po pisanju hrvatskog lista, pri snimanju ovog filma, „nije bio bitan umetnički i filmski utisak, nego isključivo nacionalno-ideološki, patetično-dnevnopolitički domet koji se uklapa u istorijsko-revizionističku mantru Vučićeva režima koja potpuno mijenja vizuru i razloge ratova na području Jugoslavije u poslednjoj deceniji 20. veka“.

Na osnovu kratkog trejlera Jutarnji list je zaključio da je u vezi sa filmom Oluja bitna samo „političko-propagandna osnova“ i da je on zasnovan na „kvaziteoriji“ da su Srbi jedine žrtve ratova devedesetih“, a to ostvarenje naziva „državnim projektom“ i „friziranom pričom o ratu“.

„Film nije „naša strana rata“, on je „frizirana priča o ratu“. Sve se povijesno trivijalizira, a tragedija banalizira. Kakav god bio, film je samo sastavni dio perpetuum mobilea opterećujućeg središnjeg srpskog mita – Kosovske bitke“, piše Jutarnji.

U tekstu se navodi da je ovaj film, kao i mnoga druga ostvarenja, iznikao iz „srpskog nacionalističkog kosovskog megamita iz koga se prave i gomilaju novi patetično-mučenički mitovi u koje spadaju ratovi 90-ih“.

Premijera filma „Oluja“ očekuje se na jesen, a serija će se prikazati na televiziji početkom 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.