U trendu

Južna Koreja: Zabrana okupljanja važi za celu zemlju

SEUL – Južna Koreja je zabranu okupljanja na maksimalno četiri osobe proširila na celu zemlju, iako je na početku to pravilo važilo samo za glavni grad Seul, a sve zbog povećanog broja slučajeva u prethodna četiri dana, koji dnevno prelazi 1.000 inficiranih.

Ova azijska zemlja se dosad dobro borila protiv korone, ali zbog povećanog broja obolelih u najnovijem talasu, raste i broj smrtnih slučajeva, preneo je Rojters.

Danas je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) objavio da je u nedelju zabeleženo 1.020 novih slučajeva, čime je broj zaraženih od početka korone 64.264, uz 981 preminulih.

Ipak, vlasti Južne Koreje dodaju da je treći talas „stavljen pod kontrolu.“

Više od 60 odsto slučajeva je iz Seula, Gjeondži provincije i grada Inčeona, gde su se pojavila žarišta u domovima za stare i zatvorima.

Premijer Čung Sje-Kjun je pozvao narod da se pripremi za vakcinacioni program.

„KDCA bi trebalo da bude spremna za ceo proces kada vakcina stigne – distribuciju, skladištenje, vakcinaciju i još neke procese“, rekao je Čung.

Vakcinacija bi trebalo da počne u februaru, a prvi će da vakcinu dobiju radnici koji rade u kovid zonama, ali je vlada dobila kritike jer je vakcinacija uveliko počela u SAD i Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.