U trendu

Južna Koreja zabrinuta zbog rakete koja je prikazana u Pjongjangu

Južna Koreja je pozvala danas Severnu da se pridržava svojih prethodnih obećanja o razoružanju, izražavajući zabrinutost zbog prikazivanja nove rakete velikog dometa na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Na proslavi 75. rodjendana vladajuće stranke u Pjongjangu, Severna Koreja je na vojnoj paradi juče prikazala različite sisteme naoružanja, uključujući dve rakete koje su prvi put otkrivene stranoj javnosti.

Jedna je izgledala je kao interkontinentalna balistička raketa, a druga je verovatno nadogradjena verzija projektila koji se lansiraju sa podmornica.

Iako neki stručnjaci kažu da bi to mogle da budu samo makete raketa u razvoju, njihovo prikazivanje pokazuje da Severna Koreja nastoji da pojača svoje naoružanje tokom zastoja u nuklearnoj diplomatiji sa Sjedinjenim Državama.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je zabrinuto zbog činjenice da je „Severna Koreja otkrila oružje, uključujući ono za šta se sumnja da je nova balistička raketa velikog dometa“.

U saopštenju se zahteva da se Severna Koreja pridržava medjukorejskih sporazuma iz 2018. godine o smanjenju napetosti.

Južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je odvojeno saopštenje u kojem poziva Severnu Koreju da se vrati pregovorima kako bi postigla napredak u svojoj posvećenosti denuklearizaciji i mira na Korejskom poluostrvu.

Nakon hitnog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, članovi saveta u Južnoj Koreji rekli su da će nastaviti da analiziraju strateški značaj severnokorejskih sistema naoružanja koji su prikazani juče i da preispituju odbrambene sposobnosti Južne Koreje.

Odnosi dve Koreje i dalje su napeti usred zastoja u nuklearnoj diplomatiji Pjongjanga i Vašingtona.

Tokom govora na vojnoj paradi, severnokorejski lider Kim Jong Un upozorio je da će u potpunosti mobilisati svoju nuklearnu silu ako bude ugrožen, ali će izbeći direktne kritike Vašingtona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.