Južnoafrički mediji: Mugabe se sprema da podnese ostavku

Južnoafrički mediji tvrde da se predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, kojeg zajedno sa suprugom Grejs od noćas vojska drži u pritvoru, sprema da podnese ostavku samo nekoliko sati nakon što je vojska objavila da je preuzela vlast u Zimbabveu.

„Mugabe se “sprema da se povuče“ – visoki zvaničnik kao izvor“, objavio je južnoafrički sajt „Njuz24“ bez navođenja detalja.

Bi-Bi-Si prenosi i da je zimbabveanski državni list „Herald“ putem Tvitera najavio da će se „uskoro na ulicama naći vanredno izdanje“ tog lista.

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru tvrdnju da je Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika država, umesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea kojeg zajedno sa suprugom Grejs vojska drži u pritvoru.

Bi-Bi-Si navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog „iskazivanja nelojalnosti“, a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve.

Navodi se da je stranka Zanu-PF objavila seriju tvitova u kojima negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su noćašća dešavanja u prestonici Harareu bila „prenos vlasti bez prolivanja krvi“.

„Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišcahavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni“, piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Agencija navodi da nije jasno gde se nalaze Mugabe i njegova supruga, ali da je portparol vojnih snaga u obraćanju putem državne televizije kazao da je „njihova bezbednost garantovana“.

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih ekslpozija u cektralnim delovioma Harerea, a njihov uzrok se ne zna.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Navodi se da je Čombo vodeća figura u takozvanoj „G40“ frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da „ne brinu“ pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao „ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju“ i dodao da će vojna uprava obezbediti „bolje poslovno okruženje“ nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Kina je saopštila da je prošlonedeljna poseta komandanta vojske Zimbabvea generala Konstantina Čivenge bila normalna vojna poseta i da pažljivo prati situaciju u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.