U trendu

Kabul: Zene moraju da pokriju lice na javnom mestu

KABUL – Talibanske vlasti su danas saopštile da Avganistanke moraju da pokriju svoja lica u skladu sa dekretom Hibatulaha Akundžade.

Sve veća ograničenja koja se nameću ženama izazivaju reakciju međunarodne zajednice i mnogih Avganistanaca, prenosi Rojters.

Portparol Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka pročitao je dekret na konferenciji za novinare u Kabulu, rekavši da će otac ili najbliži rođak žene koja nije pokrila lice na javnom mestu biti zatvoren ili otpušten iz državne službe.

U saopštenju se dodaje da je idealna maska za lice plava burka koja je postala globalni simbol prethodnog talibanskog režima od 1996. do 2001. godine.

Većina žena u Avganistanu nosi marame iz verskih razloga, ali mnoge u urbanim sredinama, kao što je Kabul, ne pokrivaju svoja lica, navodi Rojters.

Vašington i druge zemlje smanjile su razvojnu pomoć i nametnule stroge sankcije bankarskom sistemu Avganistana otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu ove godine i uveli stroga ograničenja poput zabrane školovanja devojčica.

Međutim, poslednjih meseci su uveli stroža ograničenja za žene, uključujući pravila koja ograničavaju njihovo ppojavljivanje u javnosti bez muškog pratioca i zabranjuju muškarcima i ženama da posećuju parkove u isto vreme, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar