U trendu

Kadirov najavio osnivanje sopstvene privatne vojske po uzoru na Vagner grupu

MOSKVA – Čečenski lider i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, Ramzan Kadirov, izjavio je danas da planira da jednog dana osnuje svoju privatnu vojnu kompaniju po uzoru na Vagner grupu Jevgenija Prigožina, prenosi Rojters.

Kadirov je u objavi na Telegramu naveo da su vojnici Vagner grupe boreći se sa ruskim trupama u Ukrajini, postigli „impresivne rezultate“.

„Možemo sa sigurnošću reći da je Vagner pokazao hrabrost i stavio tačku na diskusije o tome da li ili nisu potrebne takve privatne vojne kompanije“, rekao je Kadirov, koji predvodi Čečensku Republiku od 2007.

Uspon Vagnera i drugih najamničkih snaga izvan
tradicionalne ruske vojne komandne strukture izazvala je zabrinutost zapadnih diplomata da bi takve grupe jednog dana mogle biti pretnja stabilnosti u Rusiji.

Kadirov i Prigožin uglavnom predvode snage u Ukrajini
nezavisno od ruske vojne komande i nepokolebljivi su saveznici
Putina, ali su i javno istupali protiv ruskog vojnog rukovodstva. Vagnerova grupa koja ima sve značajniju ulogu u ratu Rusije i Ukrajine, predvodi višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.

Kadirov, sin bivšeg čečenskog predsednika Ahmada Kadirova koji je ubijen u bombaškom napadu 2004. u Groznom, sklopio je prećutni savez sa Prigožinom, u pogledu zajedničkih kritika na račun ruskog vojnog vrha i pozivanja na energičniji sukob, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.