U trendu

Najteže pitanje današnjice: Kako namirisati buduće teroriste?

Posle terorističkih napada u Londonu organi bezbednosti su izloženi kritici jer iako su počinioci bili poznati policiji, opasnost je potcenjena, navodi nemački državni radio Dojče vele (DV).

Britanac pakistanskog porekla Kuram Šazad B. nije bio nepoznanica britanskoj tajnoj službi MI5 navodi DV i dodaje da je čak italijanska policija upozorila britanske kolege da je docniji saučesnik u atentatu, italijanski državljanin marokanskog porekla Jusef Z, opasni islamista uoči napada.

Počinioce nisu preventivno hapsili ili ispitivali nisu ih ni pratili, piše DV.

Šef odeljenja za borbu protiv terorizma Mark Rouli pravda se tvrdnjom da ni jedan ni drugi počinilac nisu odavali utisak da pripremaju terorističke napade.

Na sličan način se pravdaju nemačke institucije u slučaju Anisa Amrija, koji je u Berlinu 23. decembra prošle godine kamionom ubio 12 ljudi.

Policija je na vreme bila upozoravana, doduše, Amri je tada živeo pod lažnim imenom Mohamed Hasa, što je jedan od ukupno 14 lažnih identiteta koje je koristio u Nemačkoj, mađurim, policija nije bila u stanju da u „Mohamedu Hasi“ prepozna Anisa Amrija, navodi nemački državni radio.

Peter Nojman, stručnjak za pitanja terorizma sa britanskog Kraljevskog koledža u Londonu, je i nakon napada koji su se u Londonu desili u junu upozoravao na „teške propuste“.

On u intervjuu za Dojčlandfunk sada podseća da je premijerka Tereza Mej šest godina bila ministarka unutrašnjih poslova, ne čineći ništa mada je jedan od napadača u tom periodu otvoreno vrbovao borce za „Islamsku državu“.

Nojman dodaje da je Tereza Mej redukovala broj britanskih policajaca za čak 20.000 i procenjuje da su obećanja britanske premijerke da će iskoreniti radikalni islam u Velikoj Britaniji samo mrtva slova na papiru.

U Velikoj Britaniji, doduše, postoji antiteroristička strategija, ali za njenu realizaciju nedostaje osoblje kaže Nojman i upozorava da nadzor interneta ne obuhvata one radikalizovane muslimane kojima pojedini imami u džamijama pune glavu nasilnom ideologijom.

Rolf Tophoven, nemački stručnjak za pitanja terorizma, smatra da je pored loših procena za greške odgovorno potpuno zakazivanje sistema ranog uzbunjivanja.

Američki autor naučnofantastičnih knjiga Filip K. Dik je ponudio rešenje koje je filmski režiser Stiven Spilberg razradio u filmu „Suvišni izveštaj“ – tri žene predskazuju na filmu napade još pre nego što su izvršeni.

U toj umetničkoj viziji godine 2054. ne postoje zločini jer ne mogu biti počinjeni pošto počinioce uhapse pre izvršenja, navodi DV.

Britanski i nemački bezbednjaci žele da se približe ovoj umetničkoj viziji, umesto prorokovanja koriste digitalnu tehnologiju.

Kako navodi nemački državni radio, u Nemačkoj ima 657 osoba koje procenjuju kao potencijalne islamističke teroriste, a za njihovo nadziranje razrađen je sistem „Radar-iTE“.

Ovaj računarski program je analizirao i memorisao sve detalje ranijih atentata.

Na osnovu toga program razvija trostepenu procenu rizika: stepen visokog, upadljivog ili umerenog rizika. Zavisno od te procene policija reaguje od praćenja do hapšenja ili deportacije iz zemlje.

Savezna policija je sistem razvila u saradnji sa radnom grupom forenzičke psihologije Univerziteta u Konstancu, a postepeno uvođenje sistema trebalo bi da u Nemačkoj bude završeno ovog leta, navodi DV.

Kritičari kažu da „Radar-iTE“ obuhvata samo ponašanje koje je vidljivo.

Osim toga, postoji i principijelna zamerka: Da li je dozvoljeno hapšenje ljudi pre nego što su počinili krivično delo?

Vodeći nemački pravni stručnjaci povremeno su iskazivali razumevanje za „preventivno krivično pravo“, koje bi delovalo i pre izvršenih krivičnih dela ali ističu da se ne mogu kažnjavati sklonosti ili nešto za šta se veruje da bi neka osoba mogla uraditi, navodi nemački državni radio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.