U trendu

Kaled Mešal izabran za šefa kancelarije Hamasa u dijaspori

GAZA – Bivši vođa Hamasa Kaled Mešal izabran je za šefa kancelarije palestinske islamističke grupe u dijaspori, saopštio je danas portparol Hamasa.

Mešal (64), koji je preživeo izraelski pokušaj atentata 1997. godine, bio je na čelu političkog biroa do 2017. godine kada ga je zamenio Ismail Hanijeh (59) sa sedištem u Gazi, preneo je Rojters.

Iako je Hamasova baza moći u Gazi, koju kontorliše od 2007. godine, on ima mnogo sledbenika među izbeglicama i drugima na Bliskom Istoku i drugim područjima.

Mešal je 2012. godine razljutio bliskog saveznika Hamasa Siriju kada je napustio Damask zbog rata predsednika Bašara al-Asada, kojeg podržava Iran u borbi protiv pobunjenih sunitskih muslimana, koji su i pripadnici Hamasa.

Palestinski analitičar Akram Atalah rekao je da taj potez verovatno neće prouzrokovati značajan zaokret Hamasa jer se Mešal slagao sa Hanijehom, kako u pogledu njihovog pragmaticnijeg pristupa arapskim i zapadnim zemljama, tako i u njihovom stavu prema bliskoistocnom sukobu.

„Što se tiče Hamasove politike prema Izraelu ne vidim
pripadnike tvrde linije i umerene. Verujem da postoji dogovor oko
toga“, istakao je Atalah.

Hamas je bio protiv palestinsko-izraelskog mirovnog sporazuma iz 90-ih i Izrael i Zapad ga smatraju terorističkom organizacijom.

Lideri Hamasa ističu da je njihova borba protiv Izraela legitimni otpor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.