U trendu

Kamberi: Otvoreni Balkan dobar, Albanci diskriminisani na jugu

VAŠINGTON – Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da su Albanci u takozvanoj Preševskoj dolini i dalje diskriminisani u raznim oblastima života i da se to ogleda najviše u integraciji u državne institucije, slobodnoj upotrebi jezika i simbola i da bi inicijativa „Otvoreni Balkan“ trebalo da poboljša i položaj Albanaca u tzv.Preševskoj dolini.

On je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku rekao da se integracija kao proces uopšte nije razvila, iako se Srbija obavezala da će to učiniti.

Kako tvrdi Srbija nastavlja da uskraćuje Albancima pravo na korišćenje nacionalnih simbola, čime kao taoca drži ekonomski razvoj tri opštine, što utiče na depopulaciju vitalnog dela albanskog stanovništva.

Kamberi je u intervjuu , kada je reč o inicijativi „Otvoreni Balkan“, rekao da on pozdravlja svaku saradnju u regionu, te da bi ta inicijativa, pokrenuta između Albanije, Srbije i Severne Makedonije, trebalo da poboljša i položaj Albanaca u tzv.Preševskoj dolini, ali da nije.

„U ovom trenutku ne vidimo nikakav pozitivan pomak i promenu odnosa Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini. Dajmo prostora vremenu, sačekajmo, možda ima nešto. Ako ne bude pokreta u tom pravcu, za Albance Preševske doline to bi mogla biti uzaludna inicijativa“, rekao je on.

On smtra da bi Inicijativa trebalo da obuhvati sve zemlje Zapadnog Balkana, budući da, kako kaže, kolektivna bezbednost regiona zavisi od stabilnosti u svim ovim zemljama.

„Ako Bosna i odnosi između tri etničke grupe nisu stabilni, to bi moglo da ugrozi mir na bilo kom delu Balkana. Mislim da je i odnos Srbije prema Kosovu od suštinskog značaja, ne samo za Balkan, već pre svega u odnosu Albanaca i Srba. Ako ne krenemo ka normalizaciji odnosa radi međusobnog priznavanja, Balkan će i dalje ostati uznemiren, uprkos ovim trilateralnim inicijativama koje postoje“, ocenio je Kamberi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.