U trendu

Kameron: Rezultat referenduma mora biti poštovan, i sproveden

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas u obraćanju parlamentu povodom odluke Britanaca da izadju iz Evropske unije da rezultati referenduma moraju biti poštovani i sprovedeni na najbolji mogući način.

On je rekao da je referendum bila jedna od „najvećih vežbi demokratije“ u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva i da je bilo ispravno pitati javnost da odluči o tako važnom pitanju, ali je ocenio da izlazak iz Unije neće biti lak i gladak za ekonomiju zemlje.

Kameron, koji je u parlamentu dočekan aplauzom sa klupa poslanika njegove Konzervativne partije, rekao je da je, kakva god bila matrica za buduće odnose sa EU, ključno da postoje najjače moguće ekomomske veze i nastavak bezbednosne saradnje.

„Britanija napušta Evropsku uniju, ali ne smemo da okrenemo ledja Evropi i ostatku sveta“, rekao je Kameron, koji je u petak posle objave rezultata referenduma najavio da odlazi do oktobra.

Iznoseći pred poslanike šta to glasanje znači i šta su sledeći koraci, on je rekao da rezultat nije bio onaj koji je želeo, ali da „ne može biti sumnje oko rezultata“. Dodao je da i dalje ostaje pri svojim upozorenjima koja je dao o riziku napuštanja EU.

„Odluka mora biti prihvaćena, i proces primene te odluke mora sada na najbolji mogući način da počne“, rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da je Britanija spremna da se suoči sa onim što je čeka, ali da će sve ključne odluke morati da sačekaju dolazak novog premijera, mada „mnogo posla“ može da počne već sad.

Ponavljajući ono što je rekao ministar finansija Džordž Ozborn jutros, Kameron je rekao da iako tržišta nisu očekivala pobedu opcije za izlazak iz Unije, postoje spremni „snažni planovi za svaku eventualnost“.
Kameron je potvrdio da će se formirati telo za pripremanje Bregzita u kome će biti zvaničnici i stručnjaci koji će raditi na sprovodjenju rezultata referenduma. To telo će odgovarati celoj vladi. 

On je takodje rekao da postoji „fundamentalna odgovornost“ da se ujedini zemlja i osudio je kao „sramotne“ uvrede koje su upućene evropskim migrantima posle referenduma, dodavši da se neće tolerisati „zločini iz mržnje“.

Kameron je takodje dao uveravanja gradjanima EU koji žive u Britaniji da za sada neće biti nikakvih promena za njih.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.