Kameron:Britanija će primiti do 20.000 sirijskih izbeglica

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da će Velika Britanija primiti do 20.000 sirijskih izbeglica iz kampova u Turskoj, Jordanu i Siriji tokom narednih pet godina, da pomogne u prevazilaženju migrantske krize u Evropi.

„Predlažemo da Velika Britanija primi do 20.000 izbeglica“, rekao je Kameron u obraćanju u donjem domu britanskog Parlamenta, na početku jesenjeg zasedanja.  

Kameron je rekao da Britanija ima moralnu odgovornost da deluje i osvrnuo se na šokantne slike izbeglica koje su se pojavljivale poslednjih dana. Rekao je da će ugrožena deca i siročad imati prioritet. 

To je znatno proširenje britanskog izbegličkog programa, što je Kameron najavio prošle nedelje.

Izbeglice će po dolasku u Britaniji dobiti petogodišnje vize po osnovu „humanitarne zaštite“.

Kameron je rekao da je problem s izbeglicama „jasno najveći izazov s kojim se danas suočavaju evropske zemlje“ i dodao da će na ovaj način Velika Britanija ispuniti svoju ulogu prema njenim evropskim partnerima.  

Velika Britanija je prihvatila 216 sirijskih izbeglica za godinu dana, a oko 4.000 Sirijaca je dobilo azil od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. godine. To je znatno manje nego u zemljama kao što su Nemačka, Švedska i Francuska, ukazuje agencija Frans pres.

Više od četiri miliona Sirijaca pobeglo je iz zemlje, u kojoj je od početka rata poginulo 250.000 ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike