U trendu

Kampanja SAD protiv terorista i nakon Bagdadijeve smrti

VAŠINGTON – Eliminisanje neuhvatljivog vođe grupe Islamska država daje predsedniku Donaldu Trumpu novi argument za napuštanje Sirije, ali američka vojna kampanja protiv ekstremista još nije završena, piše AP.
Ubistvo Abu Bakr al-Bagdadija Islamsku državu ostavlja bez očiglednog vođe, što je velika prepreka za organizaciju koju su u martu američke trupe i kurdske snage isterale iz poslednjeg dela samoproglašenog „kalifata“, koji je nekada obuhvatao deo Iraka i Sirije, konstatuje agencija.
Ali ekstremstička grupa, koja je nastala nakon poraza Al-Kaide iz njenih ostataka ima ambicije da se ponovo obnovi. I dalje ostaje opasna pretnja po Iraku, Avganistanu i šire.

„Poenta je da je ovo udarac za neprijatelja, ali ideologija, mada to zvuči kao kliše, nije mrtva“, ocenio je Kris Kosta, bivši visoki direktor za borbu protiv terorizma u Savetu za nacionalnu bezbednost u Trampovoj administraciji.
AP navodi da Islamska država funkcioniše po princpu „ubij tamo gde si“, ohrabrujući nadaleko umreženu mrežu sledbenika, uključujući one u Sjedinjenim Državama, da vrše nasilje gde god i kako god mogu. Ta džihadistička poruka će verovatno nastaviti da živi čak i nakon smrti Bagdadija.

To znači da će američke snage, možda u smanjenom broju, nastaviti da napadaju ključne ciljeve Islamske države, mada Tramp podseća na svoje obećanje iz kampanje 2016. godine da će vratiti trupe kući i okončati „beskrajne ratove“ koje su započeli njegovi prethodnici.
Tramp je ranije ovog meseca krenuo od najave skoro potpunog povlačenja američkih snaga iz Sirije do odluke da neke od njih, možda i nekoliko stotina, moraju ostati da naftna polja istočne Sirije ne bi ponovo pala u ruke Islamske države. Tramp se takođe saglasio da zadrži oko 150 američkih trupa u bazi na jugu Sirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.