U trendu

Kanađani većinski ne odobravaju demonstracije antivaksera

TORONTO – Posle najvećeg protesta protiv pandemijskih mera u Kanadi, zemlji u kojoj je 80 odsto građana vakcinisano, demonstranti nisu naišli na odobravanje i simpatije većine svojih sunarodnika, a mnogi su čak ogorčeni nekim grubim ispadima i nedoličnim ponašanjem demonstranata.

Tokom protesta u Otavi, glavnom gradu Kanade, bilo je scena koje su u suprotnosti sa reputacijom Kanađana kao ljubaznih ljudi koji poštuju pravila.

Hiljade demonstranata su namerno blokirale saobraćaj oko brežuljka na kojem se nalazi zdanje parlamenta, neki su urinirali, parkirali se i igrali nagi na platou nacionalnog spomenika Neznanom vojniku, neki su nosili obeležja i zastave sa kukastim krstovima, prenosi AP.

Premijer Žastin Trido nazvao je demonstrante u Otavi „marginalnom manjinom“ i rekao da oni zasipaju „dezinformacijama i lažima društvene mreže, afirmišu teoretičare zavere, govore o nekakvim mikročipovima i Bog zna šta još iz tog oskudnog i banalnog repertoara“.

Organizatori, uključujući i jednog koji je zastupao belačke rasističke stavove, prikupili su milione za proteste protiv obavezne vakcinacije nazvane „konvoj kamiona slobode“, a koje su podržali, između ostalih, bivši predsednik SAD Donald Tramp i vlasnik kompanije Tesla milijardera Ilon Mask.

Premijer Trido i njegova porodica prebačeni su na nepoznatu lokaciju tokom protesta, u međuvremenu je dvoje njegove dece bilo pozitivno na kovid, a jučerašnje testiranje je pokazalo da je i on zaražen.

Manji, ali i dalje značajan broj demonstranata ostao je na ulicama i danas, ali njima je gradonačelnik Otave Džim Votson poručio: „Imali ste svojih 5 minuta. Vreme je da krenemo dalje i vratimo naš grad onima koji u njemu žive“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar