U trendu

Katastrofa na katastrofu: Preti eksplozija u poplavljenom hemijskom postrojenju u Hjustonu

U hemijskom postrojenju kompanije „Arkema“ u Krozbiju u Teksasu moglo bi da dođe do eksplozije nakon što je ostalo bez struje usled poplava koje je uzrokovao uragan Harvi, upozorili su lokalni zvaničnici.

„Arkema“ je saopštila da je juče evakuisala mali broj preostalih zaposlenih iz postrojenja u Krozbiju, oko 32 kilometra severoistočno od Hjustona, prenosi danas Si-Bi-Es njuz.

Vatrgoasnja služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu.

Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donela rekordne padavine i nanela štete ogromnih razmera u jugoistočnom Teksasu.

„Arkema“ je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše.

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija.

Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili.

„Rastuće temeprature u skladištima mogle bi da dovedu do hemijske reakcije koja bi izazvala požar ili eksploziju“, upozorava „Arkema“.

Kompanija je povukla i 11 zaposlenih koji su ostali da prenose hemikalije iz skladišta do rashladnih kontejnera, istakavši da situacija „postaje ozbiljna“.

Takođe je navela da sada daljinskim putem prati temperature u kontejnerima i radi sa Ministarstvom unutrašnje bezbednosti i državnim zvaničnicima na postavljanju obližnjeg komandnog punkta.

Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja“ postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi.

Opasnost od eksplozije u hemijskom postrojenju skreće pažnju na uticaj koji će Harvi ostaviti na prirodnu sredinu u oblasti u kojoj se nalaze postrojenja koja obezbeđuju oko četvrtinu kapaciteta za rafiniranje nafte u SAD.

„Ekson“, „Šel“ i druge kompanije informisale su regulatore da su se, s povećanjem nivoa vode posle obilnih kiša, iz fabrika i industrijskih postojenja oslobodile hemikalije.

Stanovnici su se, inače, proteklih dana žalili na „nepodnošljiv smrad“ širom Hjustona, a Brajan Paras, aktivista za zaštitu životne sredine koji živi u Hjustonu, rekao je da stanovnici tog grada „imaju glavobolje, boli ih grlo i peku ih oči“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar