U trendu

Katastrofalne poplave u SAD posle udara uragana Sali (video)

VAŠINGTON, 16. septembra (Tanjug) – Uragan Sali pogodio je u sredu obalu Alabame i Floride, gde je doveo do „istorijskih i katastrofalnih poplava“ i masovnih nestanaka struje, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

U pojedinim područjima na američkoj obali Meksičkog zaliva je protekla 24 sata palo najmanje 45 centimetara kiše, a nove padavine očekuju se tokom dana, čak i dok vetrovi slabe, prenosi agencija Rojters.

Gotovo metar vode preplavio je ulice u centru Pensakole na Floridi, dok su putevi i mostovi oštećeni, a oluja je zahvatila i grad Mobil, u Alabami.

„Kiša je zaista nestvarna“, kaže Kevin Holihend, koji je sklonište pronašao u Mobilu.

„Nismo imali ovakvo nevreme od kad sam došao ovde“, ističe Grent Solc koji živi u Mobilu sedam godina.

U nekim oblastima moglo bi da padne i od 90 centimetara kiše.

U međuvremenu, Nacionalni centar za uragane saopštio je da je Sali oslabila u tropsku oluju.

Sali je pogodila kopno u mestu Golf šors u Alabami kao uragan druge kategorije (od pet), uz vetrove jačine od 165 kilometara na sat koji bi mogli da izazovu ogromnu štetu.

Više od pola miliona domova i radnji u Alabami i na Floridi je ostalo bez struje.

Meteorološkinja Stejsi Stjuart iz Nacionalnog centra za uragane upozorila je da poplave mogu da budu i fatalne.

„Desiće se istorijske poplave uz istorijske kiše. Ljudi koji žive blizu reke ili potoka moraju da se evakuišu odatle“, rekla je ona.

Meteorolog iz Luizijane Donald Džons predviđa da će poplave izazvane uraganom Sali biti slične onima koje je doneo uragan Harvi 2017.

Luke, škole i radnje zatvorene su duž pogođene američke obale. Energetske kompanije obustavile su četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u Meksičkom zalivu, a neke rafinerije su zaustavile ili usporile operacije.

Predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u delovima Luizijane, Misisipija, Alabame.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.