U trendu

Kavarić: Vernici i građani da ne nasedaju na provokacije

PODGORICA – Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić izjavio je, povodom incidenta ispred Cetinjskog manastira, da građani i vernici SPC ne treba da diraju državne zastave sa ograde Cetinjskog manastira i nasedaju na provokacije.

Ipred Cetinjskog manastira u subotu je došlo do incidenta kada je jedna osoba okačila crnogorsku državnu zastavu na ogradu manastira, a monahinja je uklonila i nakon toga je navodno bacila na tlo, preneli su podgorički mediji.

Uprava crnogorske policije saopštila je da su službenici Uprave policije na Cetinju, postupajući po prijavi da je ispred Cetinjskog manastira došlo nepoznato lice i pretilo sveštenim licima nakon čega je postavilo državnu zastavu na ogradu manastira koju je jedna monahinja skinula i bacila na tlo, preduzeli sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti na utvrđivanju svih okolnosti događaja, preneo je portal RTCG.

Navodi se da je državni tužilac na Cetinju naložio da protiv S.S. bude podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo povreda ugleda Crne Gore.

Kavarić je, reagujući na navode iz policijske krivične prijave, istakao da su oni netačni i da je bezočna laž da je monahinja iz manastira bacila zastavu Crne Gore, prenosi RTCG.

Kavarić je istakao da građani ne treba da nasedaju na provokacije, kako je naveo, „frustriranih i depresivnih gubitnika ciji je cilj da provociraju i destabilizuju Crnu Goru i da ugrožavaju njenu nacionalnu bezbednost“.

Kavarić je pozvao Agenciju za nacionalnu bezbednost Crne Gore da shodno svojim nadležnostima i ovlašćenjima preduzme radnje na identifikovanju lica koja preduzimaju antidržavne aktivnosti i na sprečavanju destabilizacije zemlje, preneo je portal RTCG.

On je policiji i državnom tužilastvu ukazao na zloupotrebu državnih simbola – državne zastave i državnog grba, protivno Zakonu o državnim simbolima i Zakoniku o krivićnom postupku, ističući da su zbog toga dužni da deluju shodno svojim zakonskim obavezavama protiv lica koja zloupotrebljavaju državnu zastavu mimo načina i prilika u kojima je propisano isticanje i korisćenje državne zastave.

Kavarić je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska, kao eparhija Srpske pravoslavne crkve, temelj i majka države Crne Gore, a da je državni grb i crkveni simbol na kome se nalaze tri krsta i tri crkvena simbola i to: skiptar sa krstom, šar sa Krstom i Mitropolitska kruna sa Krstom.

„Zato je ta zastava suštinski i formalno i Crkveni i Državni simbol i kao takvu je apsolutno poštujemo i duboko joj se poklanjamo. Naravno, to ne znači da bilo ko ima pravo da ovu zastavu sa pomenutim Crkvenim i Državnim simbolima zloupotrebljava i koristi za uskoideološke i destabilizirajuće svrhe i namene“, smatra Kavarić.

Portal CdM prenosi da su građani Cetinja na ogradu Cetinjskog manastira danas postavili više crnogorskih zastava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar