U trendu

KC u Bitolju podigao tenzije između SM i Bugarske

SKOPLJE – Otvaranje Kulturnog centra „Vančo Mihajlov VMRO“ u Bitolju, koji je finansirala bugarska vlada i čijem otvaranju su prisustvovali najviši predstavnici bugarske vlasti, izazvalo je oštre reakcije na političkoj i medijskoj sceni Severne Makedonije, posebno zbog, bar za sada, izostanka konkretne osude makedonskih vlasti.

Najnovije tenzije, tumače u Skoplju, moglo bi da dovede do još jednog veta Sofije na početak pregovora Severne Makedonije o priključenu Evropskoj uniji.

Deo makedonske javnosti, naime, otvaranje kluba pod nazivom „Vančo Mihajlov“, koji je bio jedan od osnivaca VMRO, smatra „bugarskom demonstracijom fašizma usred Makedonije“.
To piše skopska Nova Makedonija i ističe da su sada na potezu izvršna i sudska vlast zvaničnog Skoplja.

Buru u makedonskoj javnosti izazvala je, kako se navodi, dvodnevna poseta bugarske delegacije na otvaranju ovog centra, koja je bila sastavljena od visokih državnih zvaničnika lokalne vlasti i opozicije.

Smatra se da su bugarski političari na taj način flagrantno prekršili Ustav i zakone Makedonije, demonstrirajući otvoreni fašizam i ugrožavajući teritorijalni integritet i suverenitet Severne Makedonije.

Analitičari su odlučni da vladavina prava ne sme biti dovedena u pitanje i da je potrebna hitna reakcija makedonskog pravosuđa da bi se zaštitili Ustav i zakoni zemlje.

Izjave predstavnika bugarske delegacije, posebno potpredsednice Iljane Jotove, a kasnije i saopštenje Kulturnog centra o razlozima zbog kojih je dobio naziv po Mihajlovu, veći deo makedonske javnosti doživljava kao političku provokaciju sa implikacijama na ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije, kao i veličanje fašističke ideologije, piše Nova Makedonija.

Tri dana od otvaranja spornog kluba, vladine institucije ćute o, kako prenose skopski mediji, privatnoj poseti gotovo celog državnog vrha Bugarske koji je prisustvovao otvaranju pomenutog kluba.

Deo medija navodi da je Vanča Mihajlov bio saradnik fašista u Drugom svetskom ratu.

Bugarska državna delagacije je, navodi se, na otvaranje kluba došla na poziv udruženja Bugara iz Bitolja, koju su makedonske vlasti nazvale „privatnom“.

Skopska TV Telma je zatražila od vlade u Skoplju zvanično reagovanje na ovaj događaj, ali ga, kažu, još nije dobila.

Postavlja se pitanje zbog čega nijedna makedonska institucija nije, kako navode, reagovala na ime kluba i da li to znači „rehabilitaciju fašističkih kolaboracionista u Makedoniji“, kakav je bio Vančo Mihajlov.

Šef makedonskog tima u Komisiji za istorijska pitanja sa Bugarskom Dragi Đorđijev za Telmu kaže da je naziv kluba dobio ime po istorijskoj ličnosti za koju se unapred zna da će izazvati reakciju u makedonskom društvu, odnosno među Makedoncima.

„Ono što zabrinjava jeste činjenica da se zanemaruju osećanja Makedonaca i da se uopšte ne brine kakav će uticaj to imati na međusobne odnose dva naroda“, rekao je Đorđijev.

On smatra da je propuštena prilika da taj klub bude nazvan po nekome čije ime bi, kaže, doprinelo zbližavanju i povećanju međusobnot poverenja dveju država.

Bivši ambasador Makedonije u Sofiji Marjan Đorđev je u izjavi za skopsku TV Sitel rekao da je Vančo Mihajlov bio „otvoreni saradnik fašističkog režima u Hrvatskoj i Italiji, čovek čiji je motiv političko nasilje i teror širom Evrope“ i to je nešto što, kako kaže, podriva maksimu zajedničke istorije.

„Makedonske vlasti su morale da reaguju mnogo ubedljivije i da na neki način daju do znanja bugarskoj manjini u Makedoniji da moraju da poštuju makedonsku državu“, rekao je Đorđev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar