U trendu

Kenija: I danas nasilne demonstracije u više gradova

NAJROBI – Protesti koji su i danas održani protiv kenijskog presednika Vilijama Ruta bili su obeleženi nasiljem, pošto su se demonstranti koji su bacali kamenje sukobili sa policijom, a lokalna kancelarija Rutove stranke je zapaljena.

Kako prenosi Rojters, prethodni protest na koji je u ponedeljak pozvao opozicioni lider Raila Odinga protiv visokih životnih troškova i navodne prevare na prošlogodišnjim izborima pretvorio se u sukobe obe strane i izvukao je pozive političkih lidera da se sa njima prestane.

Tokom prepodneva, protesti u prestonici Najrobiju bili su manje intenzivni nego prethodna dva dana, ali su se zahuktali do sredine popodneva.

U Matareu, naselju sa niskim primanjima u Najrobiju, demonstranti su koristili improvizovane katapulte za bacanje kamenja na policiju u opremi za razbijanje nereda.

Odinga je u konvoju sa drugim opozicionim liderima prošao kroz nekoliko drugih kvartova Najrobija, dok su stotine pristalica marširale pored njih, mašući palicama, loncima i drvenim kašikama.

Navodi se da je povorka uglavnom mirna, ali su neke pristalice u prolazu bacale kamenje na policijsku stanicu, provocirajući tako policajce da ispaljuju suzavac.

Glavni kenijski opozicionar i organizator demonstracija Raila Odinga, koji se pet puta kandidovao za predsednika, osporio je pobedu Ruta na izborima prošlog avgusta, ali je Vrhovni sud jednoglasnom odlukom potvrdio rezultat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.