U trendu

Kenija: Manja izlaznost i tesna trka za novog predsednika

NAJROBI – Prema prvim rezultatima jučerašnjih predsedničkih izbora u Keniji, dva glavna kandidata, aktuelni potpredsednik Vilijam Ruto i lider opozicije Raila Odinga vode tesnu trku da zamene odlazećeg šefa države Uhurua Kenijatu, prenosi Rojters pozivajući se na lokalne medije.

Na sajtu Izborne komisije za sada su dostupna samo dva rezultata na nivou izborne jedinice, a saopšteno je da se veruje da izlaznost na izborima, na kojima su Kenijci osim predsednika birali poslanike u parlamentu i lokalne vlasti, iznosi oko 60 odsto od 22,1 miliona registrovanih birača, što je daleko manje od 80 odsto na prethodnim izborima 2017.

Jučerašnji izbori su verovatno bili poslednji pokušaj dugogodišnjeg opozicionog lidera Raile Odinge, 77, koga je u njegovom petom pokušaju podržao bivši rival i odlazeći predsednik Uhuru Kenijata, prenosi AP.

Drugi glavni kandidat je zamenik predsednika Vilijam Ruto, koji se posvađao sa predsednikom ranije tokom skor deset godina provedenih na vlasti.

Ruto, 55, bio je Kenijatin zamenik poslednjih devet godina, iako su se među njima pojavili sukobi, pa je odlazeći predsednik pred izbore dao podršku Odingi, veteranu opozicije.

Zvanični rezultati izbora moraju biti objavljeni u roku od nedelju dana od glasanja, ali postoji izvesno očekivanje da bi pobednik mogao biti poznat već danas.

Izborna komisija mora da verifikuje formulare sa rezultatima koji dolaze iz cele zemlje,a više od 92 odsto formulara za rezultate sa preko 46.000 biračkih mesta poslato je jutros komisiji , navodi AP.

Drugi krug izbora biće održan ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova.

Kenija je stabilna država u nestabilnom regionu, a odlazeći predsednik Uhuru Kenijata je tokom dva mandata na koje je ograničen, ostvario infrastrukturni procvat, uglavnom finansiran stranim zajmovima koji će ostati njegovim naslednicima, a svojevremno je izjavio da ne može ništa da uradi u borbi protiv korupcije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.