U trendu

Kentaki: Policajac snimljen kako udara u glavu demonstranta

LUIVIL – Policajac iz američke države Kentaki snimljen je kako nekoliko puta udara demonstranta u glavu, dok je muškarac bio okrenut licem ka dole i hapšen zbog protesta zbog, kako tvrde demonstranti, policijske brutalnosti, prenosi AP.

Nekoliko policajaca Luivila se vidi na video snimku postavljenom na Fejsbuku tokom hapšenja Denorvera Gereta (29) u blizini lokalnog parka, mesta gde su se demonstranti okupili zbog policijske brutalnosti i smrti Breone Tejlor (26), Afroamerikanke koju je ubila policija Luivila u martu 2020. godine.

Na snimku se vidi kako policajac pokušava da stavi lisice Geretu i govori mu da prestane da se opire.

Policajac je zatim još jednom rekao „stop“, pre nego što ga je nekoliko policajaca oborilo na zemlju.

Pripadnik zakona koji mu je prvi prišao udario je onda Gereta najmanje tri puta, dok su očevici vikali na policiju da prekinu, a na snimku deluje da su Geretove naočare pukle tokom nasilja.

Lokalni mediji su preneli citat iz policije koja je navela da je Geret „izazivao nemire“ nasred ulice 30 minuta pre hapšenja.

Dodaje se da se Geret opirao policijskoj akciji da mu stavi lisice, a onda ga je policajac oborio na zemlju i zadao mu dva, tri udarca u lice.

Geret je optužen za neprimereno ponašanje i opiranje prilikom hapšenja.

Šefica lokalne policije Erika Šilds izjavila je da ovaj video pokreće neka ozbiljna pitanja i nije u duhu obuke policije, dodavši da odeljenje ispituje ponašanje policajca.

Još nije poznato da li je policajac poslat na plaćeno odsustvo, a imena policajaca umešanih u incident nisu objavljena zasad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.