U trendu

Kijev: Rusija postupcima u Černobilju ugrožava celu Evropu

KIJEV – Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk optužila je Rusiju za „neodgovorne“ postupke u zoni oko Černobilške elektrane koju je zauzela, i iz koje bi, kako je navela, radijacija mogla da se proširi u veći deo Evrope .

Vereščuk rekla je da ruske snage „militarizuju“ zabranjenu zonu oko postrojenja, u kojem se dogodila najveća nuklearna katastrofa na svetu 1986. godine, i pozvala Ujedinjene nacije da tamo pošalju misiju za procenu rizika, prenosi Rojters.

Ruske snage, kako je navela ukrajinska zvaničnica, prevoze kroz zabranjenu zonu velike količine starog i loše održavanog oružja, čime stvaraju rizik od oštećenja zaštitnog omotača izgrađenog oko uništenog četvrtog reaktora elektrane.

Takođe, po njenim rečima, ruske snage sprečavaju vatrogasce da stave pod kontrolu veliki broj požara u ovoj zoni.

„U kontekstu nuklearne bezbednosti, neodgovorni i neprofesionalni postupci ruskih vojnika predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju ne samo Ukrajini već i za stotine miliona Evropljana“, poručila je Vereščuk na svom Telegram nalogu.

„Zbog toga zahtevamo da Savet bezbednosti UN usvoji hitne mere za demilitarizaciju zone isključenja oko elektrane kao i slanje specijalne misije za otklanjanje rizika od bilo kakvog ponavljanja nesreće u Černobilju, kao posledice delovanja ruskih okupacionih snaga“, rekla je ona.

Vereščuk je upozorila da bi oštećenje zaštitnog kontejnera, izgrađenog evropskim finansiranjem, „neizbežno dovelo do oslobađanja znatne količine radioaktivne prašine i kontaminacije u atmosferu ne samo u Ukrajini već i u drugim evropskim zemljama“.

Rusija, naglasila je ukrajinska zvaničnica, „zanemaruje ove rizike“ nastavljajući da transportuje oružje u oblastima u blizini postrojenja.

Moskva je ranije negirala da njene snage ugrožavaju nuklearna postrojenja na teritoriji Ukrajine, navodi Rojters, uz napomenu da u ovom trenutku nije mogao nezavisno da proveri tvrdnje koje je iznela Vereščuk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar