U trendu

Kijev: Tužioci pronašli 410 tela u gradovima blizu Kijeva

KIJEV – Ukrajinski tužioci koji istražuju moguće ratne zločine ruskih snaga pronašli su 410 tela u gradovima u blizini Kijeva, a 140 ih je već pregledano, saopštila je danas državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova u televizijskom obraćanju.

Ona je dodala da u Zavodu za sudsku medicinu stalno dežuraju tužioci, istražitelji i forenzičari koji vrše DNK preglede, obdukcije i odabir DNK uzoraka, prenosi Ukrinform.

Venediktova je navela da su u toku radovi s lokalnim stanovništvom, potraga za svedocima i žrtvama, kao i prikupljanje fotografija i video dokaza.

„Ljudi su uplašeni, umorni i izmučeni, preživeli su užas. To, takođe, zahteva vreme i profesionalan pristup da se sve ispravno zabeleži i da se ne izgubi šansa da se pronađu i kazne počinioci“, navela je Venediktova.

Novinari agencije Frans pres, koji su sa prvim ukrajinskim trupama ušli u grad Buča, nakon što su se ruske trupe povukle, videli su najmanje 20 tela razbacanih duž jedne ulice, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

Buča, koja se nalazi nedaleko od Kijeva, bila je svedok nekih od najtežih borbi poslednjih nedelja, navodi britanski javni servis.

Na internetu se u subotu pojavio snimak na kojem se vide tela na ulicama grada Buča nedaleko od Kijeva.

Rusija je demantovala tvrdnje da su njene snage počinile zločin nad 20 civila.

Ministarstvo odbrane navelo je da su se sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče 30. marta, dan nakon razgovora delgacija licem u lice između Rusije i Ukrajine u Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar