U trendu

Kijev: U ruskom granatiranju poginulo 10, ranjeno 20 civila, situacija teška

KIJEV – U ruskom granatiranju poginulo je najmanje 10 ukrajinskih civila i ranjeno 20 njih, saopštila je danas Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je AP.

Među žrtvama su najmanje dva civila u gradu Hersonu na jugu Ukrajine i još dva u Donjecku na istoku Ukrajine.

ZELENSKI je kazao u noćnom obraćanju da je situacija na frontu izuzetno teška, posebno u istočnom regionu Donjecka i da se na udaru ruskih snaga ne nalaze samo ukrajinski položaji, već se uništavaju gradovi
i sela oko njih, preneo je Rojters.

UKRAJINA je saopštila da ruske trupe pokušavaju da probiju njene linije na istoku i severoistoku zemlje i da su u toku žestoke borbe.

S druge strane, ukrajinske trupe su granatirale Donjeck i Horlivku, gde se nalaze hemijski koncern Stirol i rudarska preduzeća, prenele su RIA Novosti.

BIĆE potrebno oko šest meseci da se ukrajinski piloti obuče za borbu u zapadnim borbenim avionima, kao što je američki F-16, naveo je Kijev, pojačavajući kampanju za obezbeđivanje ratnih aviona četvrte generacije, preneo je „Gardian“.

Ukrajina je dobila ogroman podsticaj ove nedelje kada su Nemačka i SAD objavile planove da Kijevu obezbede teške tenkove, koji se sada nada da će mu Zapad obezbediti i rakete dugog dometa i borbene avione, preneo je Rojters.

POLJSKA je dala Ukrajini dodatni podsticaj obećanjem da če joj uputiti
dodatnih 60 tenkova pored 14 tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 koje je već obećala.

Zamenik premijera, ministar nacionalne odbrane Poljske MARIUŠ BLAŠČAK inicirao je stvaranje koalicije za snabdevanje Ukrajine modernim oklopnim vozilima, prenele su RIA Novosti.

„Na moju inicijativu, mi, u grupi država koje poseduju tenkove Leopard 2A4, razmatramo zajedničko stvaranje koalicije donatora modernog tenkovskog naoružanja za Ukrajinu“, napisao je Blaščak na Tviteru.

Nemački ministar odbrane BORIS PISTORIJUS izjavio je da snabdevanje Kijeva borbenim avionima ne dolazi u obzir.

„Mislim da to ne dolazi u obzir“, rekao je ministar u intervjuu nemačkom listu „Zidojče cajtung“ upitan da prokomentariše želju ukrajinske strane da dobije borbene avione.

Ministarka spoljnih poslova Francuske KETRIN KOLONA izjavila je tokom posete vojnoj bazi Činku u Rumuniji da Francuska mora da pomogne Ukrajini ne samo da se odbrani, već i da povrati svoj suverenitet i nezavisnost.

Britanski general RIČARD ŠIREF u članku za „Dejli meil“ napisao je da Zapad treba da pruži Ukrajini pun arsenal sredstava za borbu, uprkos riziku od eskalacije sukoba,

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina treba da dobije svo naoružanje koje zemlje NATO- a imaju u svom arsenalu: oko 300 tenkova, 700 oklopnih vozila, 500 artiljerijskih oruđa, a pored toga i raketne sisteme velikog dometa i napredne lovce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar