U trendu

Kim ruši turistički projekat na Dijamantskoj planini

SEUL – Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je rušenje južnokorejskih hotela i drugih turističkih objekata na Dijamantskoj planini, poznatoj kao Kumgang u Severnoj Koreji, zato što Seul ne želi da nastavi sa svojim turističkim turama na tu lokciju i tako prekrši međunarodne sankcije.

Kim je posetio ovo turističko mesto a njegove objekte opisao je kao „papazjaniju“ bez ikakvog nacionalnog karaktera, javila je agencija KCNA.

Takođe je Kim, kako prenosi AP, kritikovao severnokorejsku politiku vođenu u vreme njegovog pokojnog oca kao previše zavisnu od Južne Koreje.

Seul je suspendovao ture po Dijamantskoj planini 2008. nakon ubistva jednog turiste. Međukorejske ekonomske aktivnosti ne mogu da se obnove zbog sankcija Pjongjangu koje su ojacana 2016. kada je Sever počeo da ubrzava svoj nuklearni razvoj.

Turistički razvoj planine Kumgang jedna je od dva velika međukorejska ekonomska projekta zajedno sa industrijskom zonom Kaesong.

Kim je, tokom obilaska turističke destinacije na istočnoj obali Severne Koreje, rekao da je bila „pogrešna ideja“ da Kumgang bude simbol odnosa Severa i Juga.

To odmaralište na severnokorejskoj teritorji ne može da bude pod kontrolom Južne Koreje, rekao je Kim.

„Uvek ćemo pozdravljati naše sunarodnike s juga ako žele da duđu na Kumgang pošto se izgradi predivno kao svetska turistička destinacija“, dodao je Kim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.