U trendu

Kimova sestra preti Seulu odmazdom zbog izazivanja epidemije

PJONGJANG – Nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un proglasio pobedu njegove zemlje u borbi sa koronavirusom , njegova sestra Kim Jo Džong otkrila je da je i on bolovao od virusne groznice i obećala „smrtonosnu odmazdu“ Južnoj Koreji koju je okrivila za izazivanje epidemije.

Kim je naredio ukidanje strogih epidemioloških mera, uvedenih u maju, uz napomenu da Severna Koreja mora da održi „čelično jaku protivepidemijsku barijeru i da intenzivira rad na zaustavljanju infekcija do kraja globalne zdravstvene krize“, prema izveštaju državene novinske agencije KCNA prenosi Rojters.

Kim je ovu izjavu dao tokom jučerašnjeg govora o daljoj kovid politici, pred hiljadama zvaničnika koji su sedeli bez maski u zatvorenom prostoru, prema snimcima državne televizije.

Njegova sestra Kim Jo Džong takođe se obratila okupljenima i rekla da je i sam mladi vođa imao simptoma groznice, što po prvi put ukazuje da je verovatno i on bio zaražen virusom, prenela je KCNA.

„Iako je bio teško bolestan, sa visokom temperaturom, nije mogao da legne ni na trenutak, razmišljajući o ljudima o kojima je morao da brine, sve do kraja rata protiv epidemije“, izjavila je Kim Jo Džong.

Ona nije detaljnije govorila o zdravlju sevrenokorejskog lidera, ali je okrivila propagandne letke iz Južne Koreje, pronađene u blizini granice za izazivanje epidemije koronavirusa u njenoj zemlji.

Severnokorejski prebezi i aktivisti decenijama letećim balonima iz ove zemlje preko snažno utvrđene granice, šalju letke protiv vlasti u Pjongjangu, povremeno zajedno sa hranom, lekovima, novcem i drugim predmetima.

„Više ne možemo da zanemarimo neprekidan priliv smeća iz Južne Koreje. Naša kontramera mora biti smrtonosna odmazda “, rekla je Kim Jo Džong, preteći da će „zbrisati“ južnokorejske vlasti, prenosi Rojters.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi odnosima sa Pjongjangom, izrazilo je žaljenje zbog ponovljenih „neosnovanih tvrdnji” Severne Koreje, u vezi sa poreklom njene epidemije kovid-a i „nepristojnih i pretećih primedbi” koje stižu iz ove zemlje, navodi britanska agencija.

Prošle nedelje severnokorejske vlasti su saopštile da su se oporavili svi pacijenti sa simptomima virusne groznice, što označava i kraj prvog talasa pandemije korona virusa koji je izbio sredinom maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.