U trendu

Kina i Mađarska spremne da rade zajedno za mir u Ukrajini

Šef kineske diplomatije Vang Ji istakao je danas u Budimpešti blizak stav Kine i Mađarske oko ukrajinskog pitanja, i optužio Vašington da „dodaje ulje na vatru“ tvrdeći da Peking hoće da isporuči oružje Rusiji.

Kina je spremna da sarađuje sa Mađarskom i „drugim miroljubivim zemljama“ radi „okončanja sadašnjeg rata u Ukrajini“, rekao je Vang Ji na konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

„Želimo da se strane vrate za pregovarački sto“, rekao je kineski zvaničnik koji je na evropskoj turneji.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozdravio je kineski stav prema kome treba uspostaviti mir što je pre moguće.

Vang Ji koji je bio u više evropskih gradova poslednjih dana, prisustvovao je Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, a posle posete Budimpešti ide u Moskvu.

Ranije tokom dana kineska vlada je negirala da planira da isporuči oružje Moskvi da podrži njenu ofanzivu u Ukrajini, kako su navele SAD.

Kina nije nikad podržala ni javno kritikovala ofanzivu, a više puta je izrazila podršku Moskvi naspram zapadnih sankcija, navodi agencija Frans pres.

Nekoliko dana pre prve godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, mađarski premijer Viktor Orban primio je Vanga Jia na privatnoj večeri, prenela je agencija MTI.

Od početka ruske invazije Orban zauzima dvosmislen stav, glasa za sankcije EU, ali ne daje nikakvu vojnu podršku Kijevu za razliku od drugih NATO zemalja, čiji je Mađarska član.

Budimpešta istovremeno sledi politiku jačanja ekonomskih i kulturnih veza sa Kinom, što joj je donelo kritike američkog Stejt departmenta.

Orban je više puta iskoristio pravo veta da blokira kritičke izjave EU o Pekingu.

Vang Ji danas je pozdravio tu „politiku naklonjenu Kini“ i zahvalio Budimpešti što podržava njene legitimne stavove na međunarodnim i multilateralnim forumima.

„Iako su Kina i Mađarska geografski udaljene bilateralni odnosi odvijaju se izuzetno dobro“, rekao je Vang.

Kineska grupa CATL, svetski lider u izradi baterija za električna vozila, trenutno gradi fabriku u Mađarskoj.

Budimpešta koja je kupila kineske vakcine protiv korona virusa, takođe će otvoriti i prvi kineski univerzitet unutar EU.

Kina takođe gradi liniju brze pruge između Budimpešte i Beograda u okviru inicijative „Novi putevi svile“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar