U trendu

Kina ispratila američki razarač iz Južnog kineskog mora, SAD negiraju incident

PEKING – Kineska vojska saopštila je danas da je nadgledala i ispratila američki razarač koji je nelegalno ušao u vode oko Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, a mornarica SAD demantuje tvrdnje Pekinga o proterivanju plovila.

U saopštenju, kineska vojska je navela da je bez odobrenja vlasti u Pekingu, razarač sa navođenim projektilima US S „Milius“ protivpravno upao u kineske teritorijalne vode, narušavajući mir i stabilnost na prometnom plovnom putu.

„Vojne snage će u svakom trenutku održati visoku pripravnost i preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštite nacionalni suverenitet, bezbednost, mir i stabilnost u Južnom kineskom moru“, saopštio je portparol Južne komande kineske vojske.

Mornarica SAD danas je saopštila da su lažne tvrdnje kineske vojske da je ispratila američki razarač iz Južnog kineskog mora.

„UŠ ‘Milius’, sprovodi rutinske operacije u Južnom kineskom moru i nije proteran. SAD će nastaviti da lete, plove i deluju gde god to međunarodno pravo dozvoljava“, navodi se u saopštenju 7. flote američke mornarice.

Napetost između SAD i Kine raste u toj oblasti.

Vašington jača saveze u azijsko-pacifičkom regionu u nastojanju da se suprotstavi kineskim interesima u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar