U trendu

Kina: Podaci o kovid19 koje Å¡aljemo SZO su transparentni i pravovremeni

PEKING – Kina je brzo i transparentno prosledila podatke o stanju zaraze virusom kovid19 Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a epidemioloÅ¡ka situacija u toj zemlji je pod kontrolom, izjavila je danas portparolka kineskog ministarstva zdravlja Mao Ning.

„Činjenice dokazuju da je Kina oduvek, u skladu sa principima zakonitosti, blagovremenosti, otvorenosti i transparentnosti, odrÅŸavala blisku komunikaciju i blagovremeno delila relevantne informacije i podatke SZO“, izjavila je ona na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, ova izjava dolazi nakon Å¡to su Svetska zdravstvena organizacija i američki predsednik DÅŸozef Bajden izrazili zabrinutost da Peking umanjuje broj preminulih od virusa kovid19 u izveÅ¡tajima koje prosleđuje SZO.

Direktor SZO za hitne slučajeve Majk Rajan rekao je da brojke koje Kina prijavljuje ne predstavljaju na pravi način broj pacijenata primljenih u bolnice, paceijente na odeljenjima intenzivne nege, kao i smrtne slučajeve, i dodao da je definicija smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom u Pekingu preuska.

Američki predsednik DÅŸozef Bajden je ranije izjavio da je Kina „veoma osetljiva kada mi sugeriÅ¡emo da nisu dovoljno predusretljivi u svojim izveÅ¡tajima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.