U trendu

Kina: Poštujemo suvereni status država nastalih iz bivšeg Sovjetskog Saveza

Kina je danas dala uveravanja da poštuje „suvereni status“ država nastalih iz bivšeg Sovjetskog Saveza posle kontroverznih izjava svog ambasadora u Francuskoj.

„Kina poštuje suvereni status“ republika nastalih posle raspada Sovjetskog Saveza 1991, rekla je novinarima portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Kineski ambasador u Francuskoj Lu Šaje, upitan o ukrajinskoj provinciji Krim, koji je Moskva pripojila 2014. godine, negirao je suverenitet bivših sovjetskih republika.

Države bivšeg Sovjetskog saveza nemaju efektivan status u međunarodnom pravu zato što ne postoji međunarodni sporazum o određivanju njihovog statusa kao suverene zemlje, rekao je ambasador u petak.

Njegove izjave izazvale su ogorčene reakcije a šef evropske diplomatije Žozep Borel ih je nazvao „neprihvatljivim“.

EU može samo da pretpostavi da te izjave ne predstavljaju zvaničan stav Kine, rekao je Borel.

„Kina poštuje suverenitet, nezavinsost i teritorijalni integritet svih zemalja i podržava ciljeve, i principe Povelje UN“, rekla je danas portparolka kineskog ministarstva.

Ona je rekla da je posle raspada Sovjetskog Saveza, Kina bila jedna od prvih zemalja koja je uspostavila diplomatske odnose sa njima.

„Od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kina se uvek pridržavala principa uzajamnog poštovanja i jedakosti u razvoju bilateralnih odnosa prijateljstva i saradnje“, dodala je ona.

Tri baltičke države, Litvanija, Letonija i Estonija, će danas pozvati na razgovor kineske ambasadore u tim zemljama posle izjava kineskog ambasadora u Francuskoj kojim je doveo u u pitanje suvereni status teritorija bivšeg Sovjetskog Saveza.

„Tri baltičke države danas će pozvati kineske izaslanike da traže razjašnjenje, i saznaju da li se stav Kine promenio oko njihove nezavisnosti i da ih podseti da mi nismo postsovjetske zemlje već zemlje koje je Sovjetski Savez ilegalno okupirao“, rekao je šef litvanske diplomatije Gabrijelijus Landsbergis, na margini sastanka evropskih ministara spoljnih poslova u Luksemburgu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.