U trendu

Kina pozvala SAD na konstruktivnu ulogu u sukobu u Gazi

PEKING – Kineske vlasti pozvale su danas SAD da odigraju konstruktivnu ulogu u okončanju sukoba u Gazi i prestanu da blokiraju napore Ujedinjenih nacija za okončanje krvoprolića.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen je rekao da je Kina, kao predsedavajuća Savetom bezbednosti UN, zatražila obustavu vatre i obezbeđivanje humanitarne pomoći, ali da je opstrukcija „jedne zemlje“ sprečila jednoglasnu rezoluciju Saveta bezbednosti.

„Pozivamo Sjedinjene Države da preuzmu odgovornost i zauzmu nepristrasan stav u pružanju podrške Savetu, kao i da odigraju svoju ulogu u smirivanju situacije i obnovi poverenja u političko rešenje“, rekao je DŽao na konferenciji za novinare, a prenosi agencija AP.

Kina najoštrije osuđuje nasilje nad civilima i poziva na okončanje vazdusnih udara, kopnenih napada, raketne vatre i drugih radnji koje pogorsavaju situaciju, rekao je DŽao.

On je dodao da bi Izrael trebalo da pokaže „uzdržanost i da se efikasno povinuje relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija, zaustavi rušenje kuća Palestinaca, zaustavi proterivanje palestinskog naroda i zaustavi širenje programa naseljavanja, zaustavi pretnje nasiljem i provokacije protiv muslimana, i održi i poštuje istorijski status kvo Jerusalima kao verskog svetog mesta“.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, blokirale su napore Kine, Norveške i Tunisa da Savet bezbednosti izda saopštenje, uključujući poziv na obustavu neprijateljstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.