Kina preti Americi: Zaratićemo zbog sitnice

Kina je upozorila SAD da bi dejstva američke mornarice u Južnom kineskom moru mogu da izazovu rat čak i zbog beznačajnog incidenta.

Komandant kineske mornarice Vu Ssenli tokom jučerašnje video-konferencije sa američkim kolegom, načelnikom mornaričkih operacija SAD Džonom Ričardsonom, nazvao je postupke SAD u Južnokineskom moru „opasnim i provokativnim“, preneo je Rojters, pozivajući se na saopštenje kineske mornarice.

„Bez obzira na nekoliko razgovora i odlučno protivljenje vlade Kine, američka strana uputila je raketni razarač USS Lasen u oblast kineskih ostrva Nanša. Takvi postupci SAD predstavljaju pretnju po suverenitet i bezbednost Kine, naneli su štetu miru i stabilnosti u regionu. Oni su izuzetno opasni i provokativni“, rekao je Vu.

SAD su u utorak, 27. oktobra, uputile razarač „Lasen“ u patrolu kod ranije polupotopljenih grebena Džubi i Mejđi, veštačkih ostrva arhipelaga Spretli, približivši mu se na rastojanju od 12 nautičkih milja.

Istog dana ambasador SAD u Kini Maks Bokus, pozvan je u kinesko ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena protestna nota, a postupci SAD ocenjeni kao „krajnje neodgovorni“ i Vašington pozvan da „još jednom razmisli“ i „ni od čega ne stvara problem“.

SAD su u više navrata ranije saopštavale da neće dopustiti pokušaje Pekinga da prostor od 12 milja od obala proglasi svojim teritorijalnim vodama, tvrdeći da se to ne odnosi na veštačka ostrva, dok je predstavnik Pentagona naveo da je razarač plovio kod ostrva u skladu sa međunarodnim pravom u okviru „rutinske operacije“.

Američko ministarstvo odbrane navelo je da će američke snage „leteti, ploviti i dejstvovati svugde, gde je to omogućeno međunarodnim pravom“.

Kina se decenijama spori sa mnogim zemljama regiona oko teritorijalne pripadnosti niza ostrva u Južnom Kineskom moru, gde su otkrivene značajne zalihe ugljevodonika – nafte i gasa.

Oko ostrva arhipelaga sa više od 100 manjih ostrva spore se nekoliko zemalja, između ostalog, Vjetnam, Filipini, Malezija, Tajvan i Brunej.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.