U trendu

Kina: Slonovi koji lutaju godinu dana vraćaju se u stanište

PEKING – Krdo slonova, koje je fasciniralo lokalno stanovništvo i ljude širom sveta tokom svog jednogodišnjeg putovanja urbanizovanim delom jugozapadne Kine, vraća se kući.

Lokalne vlasti rasporedile su kamione, radnike i bespilotne letelice da nadgledaju slonove i evakuisale puteve kako bi oni bezbedno prošli, ali i koristili hranu kako bi ih odvukli od naseljenih mesta, prenosi AP.

Kako se navodi, uprkos ulasku slonova u sela i njihovom približavanju glavnom gradu provincije Junan Kuenmingu, nijedna životinja, kao ni ljudi nisu povređeni.

U nedelju uvečhe je 14 azijskih slonova različitih veličina i starosti vođeno preko preko reke u Junanu, gde im se otvorio put da se vrate u rezervat prirode gde su živeli u autonomnoj prefekturi Čišungbana.

Nacionalna uprava za šumarstvo saopštila je da su životinje nakon prelaska reke bile u „prikladnom staništu“.

U obaveštenju koje je izdala pokrajinska vlada navodi se da je napredak stada značajan i da će nastaviti da radi na tome da se slonovi uskoro vrate u njihovo prirodno stanište.

Slonovi su napustili rezervat pre više od godinu dana iz nepoznatih razloga i lutali su više od 500 kilometara severno.

Nakon što su stigli do periferije Kuenminga, ponovo su skrenuli na jug, ali su i dalje bili daleko od rezervata.

Azijski slonovi su među najzaštićenijim životinjama u Kini i njihova populacija je porasla na oko 300, čak i dok se njihovo stanište smanjilo zbog proširene poljoprivrede i urbanog rasta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.