U trendu

Kina: Uznemirujuci izvestaji iz Buče, proveriti sve okolnosti

NJUJORK – Kina smatra uznemirujućim izveštaje o ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buči, ali smatra da pre konkretnih zaključaka strane moraju da budu uzdržane i da izbegavaju neosnovane optužbe.

Izveštaji i fotografije na kojima se vide civilne žrtve u ukrajinskom gradu Buči su „veoma uznemirujući“ i sve okolnosti i konkretni uzroci incidenta treba da budu utvrđeni i provereni, izjavio je danas stalni predstavnik Kine u UN Džang Đun, prenosi Rojters.

On je u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN dodao da treba proveriti okolnosti, kao i da sve optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama.

Đun je ponovio stav Pekinga da sankcije nisu efikasne u rešavanju ukrajinske krize, već da dovode do ubrzanja „ekonomskog prelivanja“.

Takođe je pozvao SAD, NATO i Evropsku uniju da se uključe u dijalog sa Rusijom, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da traži punu odgovornost za akcije Rusije u Ukrajini i pruži bezbednosne garancije toj zemlji.

Zelenski tvrdi da su u Ukrajini počinjeni „najužasniji ratni zločini“ od Drugog svetskog rata, preneo je Rojters.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas na sednici Saveta bezbednosti da je ruska invazija na Ukrajinu jedan od najvećih izazova za međunarodni poredak kako zbog svoje prirode, tako i zbog intenziteta i posledica.

On je naglasio da nikad neće zaboraviti slike mrtvih civila u Buči i naveo da je bio šokiran dokazima koji su se pojavili o drugim ratnim zločinima koje je navodno izvršila Rusija, preneo je BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)