Kineski ambasador u Londonu pozvan na razgovor posle izjave o Hongkongu

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Li Sjaoming pozvan je na razgovor u britansko Ministarstvo inostranih poslova nakon što je ranije danas pozvao London da se uzdrži od bilo kakvog mešanja u pitanje Hongkonga gde nedeljama traju protesti.

Li je rekao da bi svako britansko mešanje ugrozilo odnose Kine i Velike Britanije.

Kineski ambasador je reagovao na izjavu britanske premijerke Tereze Mej koja je danas rekla da je kineskim vlastima direktno prenela duboku zabrinutost zbog situacije u Hongkongu.

Premijerka je poslanicima takodje rekla da je „šokirana“ slikama iz Hongkonga gde je policija nedavno koristila suzavac da bi rasterala demonstrante.

U bivšoj britanskoj koloniji nedeljama traju protesti zbog spornog nacrta zakona koji omogućava izručenje gradjana Kini. Vlasti Hongkonga suspendovale su proceduru usvajanja zakona.

Medjutim, demonstranti nastavljaju proteste zahtevajući da zakon bude u potpunosti povučen. Pored povlačenja zakona i ostavke šefice vlade Keri Lam, demonstranti traže oslobadjanje osoba privedenih tokom protesta kao i istragu o policijskom nasilju.

Hongkong, nekada britanska kolonija, sada je posebna administrativna oblast pod upravom Kine i funkcioniše po principu „jedna zemlja, dva sistema“. Ima visok stepen autonomije u svim oblastima osim spoljnih poslova i odbrane.

Medjutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog sistema i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

(Beta)

Napišite komentar