U trendu

Kineski predsednik Si Đinping stigao u zvaničnu posetu Rusiji

Kineski predsednik Si Đinping stigao je danas u Moskvu u državnu posetu Rusiji tokom koje će se sastati sa svojim kolegom Vladimirom Putinom, javila je kineska javna televizija CCTV.

To je prva poseta kineskog vođe Rusiji od početka rata u Ukrajini i njegova prva poseta Moskvi u poslednjih gotovo četiri godine.

Kineski predsednik je izjavio na aerodromu po izlasku iz aviona da je uveren da će njegova poseta Rusiji dati „novi podstrek“ odnosima sa Moskvom.

„Uveren sam da će ova poseta biti plodonosna i da će dati novi podstrek razvoju zdravih i stabilnin kinesko-ruskih odnosa“, rekao je kineski predsednik, prenose ruske agencije.

On je ocenio da su Peking i Moskva „dobri susedi“ i „pouzdani partneri“.

Kina i Rusija opisali su ranije da je Sijeva poseta u okviru napora za dalje produbljivanje njihovog „bezgraničnog“ prijateljstva, prenosi agencija AP.

Kremlj je pozdravio kineski mirovni plan za Ukrajinu i naveo da će se razmatrati tokom razgovora Putina i Sija koji će početi tokom večere danas.

Peking je pozvao na prekid vatre u Ukrajini ali je Vašington snažno odbacio tu ideju kao de fakto ratifikaciju ruskih ratnih osvajanja u Ukrajini.

Si stiže u Rusiju nekoliko dana pošto je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje za predsednika Putina zbog optužbi o ratnim zločinima. Kremlj koji ne priznaje nadležnost tog suda odbacio je taj potez kao „pravno ništavan“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo MKS da poštuje pravni imunitet šefa države i da izbegne „politizaciju i duple standarde“.

Kako navodi AP Kina gleda na Rusiju kao izvor nafte i gasa za svoju privredu i kao partnera u suprostavaljanju, kako obe zemlje vide, američkoj dominaciji u globalnim pitanjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.