U trendu

Kinu, Japan i Tajvan pogodio tajfun „Hinamnor“

PEKING – Gradovi u istočnoj Kini obustavili su danas trajektni saobraćaj, dok su u Japanu otkazani avionski letovi i škole su zatvorene zbog tajfuna „Hinamnor“, najjače globalne oluje ove godine, pošto je oluja već pogodila Tajvan i Koreju uz jaku kišu, javio je AP.

U Šangaju je obustavljen trajektni saobraćaj i raspoređeno je više od 50.000 policajaca da pomognu u spasavanju i preusmeravanju saobraćaja u bezbedno područje.

Prema prognozi, „Hinamnor“ se postepeno pomera ka severu ka Istočnom kineskom moru sa maksimalnom brzinom od 175 kilometara na sat.

Naređene su evakuacije i obustava letova na japanskom južnom ostrvu Okinava.

Prema prognozi, moguće je da tajfun izazove poplave na Korejskom poluostrvu.

Kineski nacionalni meteorološki centar proglasio je žuti meteo alarm za tajfun za severnoistočnu provinciju Zejiang, Šangaj i Tajvan.

U Japanu, tajfun je pogodio Okinavu i obližnja ostrva sa jakim vetrovima i kišom, preteći poplavama i obustavljajući više od 100 letova koji povezuju ostrva sa glavnim južnim ostrvom Kjušu.

Dvoje starijih ljudi je lakse povređeno na Okinavi, javljaju mediji. Na Tajvanu, više od 600 stanovnika u subotu je evakuisano u skloništa zbog jakog vetra i kiše. Tajfun je na Tajvanu izazvao klizište u okrugu Miaoli, odneo više od sto stabala drveća i više od 40 letova je otkazano, kao i trajektni saobraćaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar