U trendu

Kipar: Turska ljubazno odbila ponudu Kipra za slanje tima za spasavanje

NIKOZIJA – Ministarstvo spoljnih poslova Kipra saopštilo je danas da je Turska ljubazno odbila njenu ponudu da pošalje tim za spasavanje koji bi pomogao u potrazi za ljudima zarobljenim u srušenim zgradama nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju u ponedeljak.

Ministarstvo spoljnih poslova je na Tviteru navelo da ponuda, koja je prvobitno prihvaćena i dalje stoji i izrazilo zahvalnost profesionalnim spasiocima koji su spremni da svuda spasavaju živote, preneo je AP.

Kiparski tim spasilaca od 15 članova, kao i lekar i medicinski tehničar, su u pripravnosti od srede da otputuju u Tursku u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Nevladine organizacije, građani i druge grupe kiparskih Grka organizuju akciju prikupljanja hrane, odeće i lekova za područja pogođena zemljotresom u Turskoj.

Turska ne priznaje Kipar kao državu i ima hiljade vojnika na severu ostrva od 1974. godine, kada je izvršila invaziju nakon državnog udara čiji je cilj bio ujedinjenje sa Grčkom, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.