U trendu

Kišida: Abe neumorno radio za Japan i svet

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida izrazio je danas na državnoj sahrani bivšeg premijera Šinza Abea, najdublje žaljenje zbog okolnosti njegove smrti i istakao njegov „neumoran rad za Japan i svet“, prenosi Kjodo.

U komemorativnom govoru na sahrani Abea, koji je ubijen u julu, Kišida je naglasio postignuća bivšeg premijera u jačanju japansko-američkih odnosa, kroz inicijativu za bezbednosni okvir „kvad“ koji uključuje još dve zemlje, Australiju i Indiju i promovisanje „slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“.

„Abe, tvoj život je trebalo da bude mnogo, mnogo duži. Bio si nam potreban mnogo, mnogo duže. Neumorno si radio i iscrpio svu svoju energiju i za Japan i za svet“, rekao je japanski premijer.

Kišida je obećao da će nastaviti Abeovu misiju na rešavanju pitanja japanskih građana koje je Severna Koreja otela pre više decenija, 1970-ih i 1980-ih, i naglasio da će uložiti najveće napore na ostvarenju tog cilja.

Državnoj sahrani ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea prisustvuju i članovi japanske carske porodice i oko 700 visokih zvaničnika iz sveta. među kojima je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar