U trendu

Kisinjev: Pristalice opozicije ponovo protestuju protiv vlade

KIŠINJEV – Pristalice opozicione partije Šor, koje protestuju protiv vlade, postavile su u Kišnjevu šatore ispred zgrade Državnog tužilaštva Moldavije.

Organizatori protesta tražili su od nadležnih vlasti dozvolu za održavanje protesta na neodređeno vreme na centralnom trgu ispred zgrade vlade, međutim, danas se tamo održava poljoprivredni sajam, pa je demonstrantima savetovano da se presele na trg kod parlamenta, javio je dopisik RIA Novosti.

Policija je izdala upozorenje da se demonstranti spremaju na okršaje i provokacije.

Kordoni policije su sprečili okupljene da prođu glavnom avenijom Kišinjeva i stignu do centralnog trga.

Policija je privela nekoliko demonstranata zbog sukoba.

Protest se preselio na ulaz u zgradu Državnoh tužilaštva gde demonstranti postavljaju šatore i binu.

„Ostaćemo ovde dok tužioci ne dođu i reaguju na bezakonje vlasti. Ostaćemo ovde, spavati ovde, dok se ne kazne (predsednica Moldavije) Maja Sandu i njeni bliski saradnici“, rekla je potpredsednica stranke Šor, Marina Tauber.

Partija Šor, kojoj se pridružila i Partija komunista Moldavije (PCRM), održava proteste u Kišinjevu od sredine septembra.

Demonstranti su ogorčeni povećanjem cena gasa, drugih energenata i hrane, kao i visokom inflacijom i padom životnog standarda.

Oni optužuju vlasti da se ne nose sa krizom, ukazuju na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina, koja je u septembru iznosila 33,97 odsto na godišnjem nivou.

Rukovodstvo zemlje kritikuje se zbog nespremnosti da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i za politički pritisak na predstavnike opozicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.