U trendu

Kisling: Moskva i drugi da nauče Trampa pravilima igre

Donaldu Trampu nedostaje međunarodno iskustvo i na Moskvi i ostalima je da ga nauče pravilima igre, smatra bivši američki diplomata Džon Brejdi Kisling, koji upozorava američkog predsednika da ne ide u eskalaciju napetosti sa Rusijom.

Kisling za RT kaže da je Trampov instinkt da radi sve suprotno od onog što je radio njego prethodnik Barak Obama.

Prema njegovim rečima, cilj bi trebalo da bude naučiti Trampa, a Rusija mora da uradi više nego dosada da bi objasnila kako međunarodna zajednica može da uradi ono što je potrebno u Siriji.

Vladimir Putin ima mnogo više iskustva i njegov rival će morati da nauči „pravila igre“, dodao je Kisling.

Kisling je jedan iz grupe od preko dvadesetak američkih obaveštajnih veterana koji su potpisali otvoreno pismo Trampu.

U tom dokumentu, koji je objavljen nakon što su SAD lansirale rakete na vazduhoplovnu bazu u Siriji, oni su pozvali američkog predsednika da spreči dalju eskalaciju napetosti sa Rusijom zbog Sirije, što bi lako moglo dovesti no nuklearnog konflikta.

Kisling je odbacio mogućnost da bi umešanost SAD u Siriji mogla da se pretvori u invaziju kakva se dogodila u Iraku.

On je kazao da SAD nemaju resurse, a i da nema strateškog cilja koji bi time mogao da bude postignut.

Kisling je, takođe, naveo da ogroman i komplikovani problem Sirije ne može da bude rešen vojnim sreedstvima i dodao da treba sesti i preusmeriti proces na tradicionalne diplomatske kanale. On je naveo da ovi kanali jesu spori, ali minimalizuju krvoproliće.

„Međunarodna zajednica može da uspe u uvođenju malo mira i reda na planeti ako Rusija, SAD i Kina rade zajedno. Ako sabotiraju jedni druge iz unutrašnjopolitičkih razloga, onda ceo svet postaje opasniji. Ja neću upirati prstom“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.