U trendu

Kitarović: Nadam se da će film doprineti istini o Gotovini

ZAGREB – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Puli da je vrlo emotivno doživela dugoočekivanu premijeru filma „General“ koji, kako je kazala, govori o životu i njegovom značaju za hrvatsku državu i hrvatsku istoriju generala Ante Gotovine.

Dodala je da se nada da će film ođeknuti u svetu, odnosno da će ljudi saznati istinu, ne samo o Gotovini, već uopšte o Hrvatskoj vojsci.

„Celi sam film doživela vrlo emotivno, prisećajući se tih istorijskih trenutaka kada smo svi živeli za Hrvatsku i uz naše hrvatske vojnike. Ja sam u to vreme bila u Ministarstvu spoljnih poslova, gde smo imali pune ruke posla pre i nakon akcije „Oluja“, pripremajući pritom teren za međunarodnu zajednicu. Dobro se sećam tih trenutaka, bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Kako je navela, „moramo biti duboko zahvalni svima koji su učestvovali u „Oluji“ i uopšte u odbrani Republike Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine, a posebno onima koji su dali svoj život i njihovim porodicama“.

Kitarović se, kako su preneli hrvatski mediji, novinarima obratila nakon gotovo tročasovne projekcije filma reditelja Antuna Vrdoljaka, kojim je, inače, otvoren Festival u Puli, navodeći i „da umetnost uvek doživljavamo ličnije i više sa srcem, dok dokumentarci izazovu osećaje koji su odraz vesti“.

Projekcijom dugo očekivanog filma „General“ u režiji Antuna Vrdoljaka o životu i ratnim „podvizima“ Ante Gotovine sa holivudskom zvezdom Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, u subotu uveče je u Pulskoj Areni počeo 66. Pula film festival.
Pred punom Arenom na otvorenom uz očekivano prisustvo predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je i otvorila festival, premijerno je prikazan film koji mesecima unazad izaziva veliku pažnju u celom regionu nekadašnje Jugoslavije.
Reč je zapravo o bajkovitom prikazu romansirane biografije „najomiljenijeg hrvatskog generala iz domovinskog rata“ kako su Gotovinu često nazivali hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.