Kitarović o Oluji, Plenković o Srbiji

KNIN – Hrvatski državni vrh poručio je danas u Kninu, na obeležavanju 23. godišnjice vojnopolicijske akcije Oluja, najveheg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, da je to bila veličanstvena i najveća pobeda u istoriji Hrvatske nad “agresijom” tadašnjeg srpskog režima i školski primer operacije.

I dok predsednica Kolinda Grabar Kitarović u svom prigodnom obraćanju nije pominjala susedsku politiku, osim da će Hrvatska podržati BiH na njenom putu ka EU, premijer Andrej Plenković je dobar deo svog obraćanja posvtio odnosima sa Srbijom.

„Hrvatska je bila velika u pobedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za saradnju i dobrosusedske odnose koji se moraju zasnivati na istini, pomirenju, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumeva i pronalazak odgovornih za sva krivična deela počinjena tokom rata”, rekao je Plenković.

Dodao je da, međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsko pomirenje, kao što je, kako je rekao, iskreno preuzimanje odgovornosti omogućilo primereno trajno pomirenje Francuske i Nemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU“.

Rekao je i da je „Oluja“ u svega nekoliko dana gotovo u celosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u avgustu 1990. i “vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića”.

Kitarović je na Kninskoj tvrđavi poručila da Hrvatska ne sme zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje.

“Ratne događaje čuvajmo u sećanjima, ostavljamo ih istoričarima i analitičarima neka ih proučavaju, ali vrednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspešne izgradnje hrvatskoga društva, cele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim generacijama”, kazala je ona.

Izgradnja efikasnog sigurnosnog sistema domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta Hrvatske, rekla je i dodala da su novi izazovi pravednija izgradnja društva i stvaranje boljih uslova za život svih hrvatskih državljana.

Poručila je i da će Hrvatska podržati evropski put BiH i ostati, kako je rekla, privržena razvoju najboljih mogućih međusobnih odnosa, što pretpostavlja i čvrstu podršku zahtevima Hrvata “za punom ravnopravnošću u ostvarivanju legitimnih nacionalnih prava“.

Grabar-Kitarović je rekla da je Oluja bila veličanstvena pobeda na jedinstvenom
ratištu te da je potpuni poraz “agresor” doživeo u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduslovii za postizanje mira.

Naglasila je i da je se sa ove distance može reći da je akcija Oluja “školski primer uspešno vođene operacije koja se proučava na mnogim vojnim školama u svetu”.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković oceenio je da da je Hrvatska u proteklom ratu pobedila zato što je, kako je rekao, imala jaku nacionalnu svest o istorijskom trenutku obnove hrvattske državel.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike