U trendu

Knežević: Patrijarh je bio naša zvezda putokaznica

PODGORICA 20. novembra (Tanjug) – Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milan Knežević izjavio je danas, povodom smrti patrijarha Irineja, da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva njegovim odlaskom ostali bez svog duhovnog poglavara, sabornika pravoslavne misli, istinskog podvižnika u postbiblijskom vremenu.

Knežević je rekao da nas je patrijarh Irinej uvek iznova vraćao veri i najboljim vrednostima našeg naroda.

Podsećajući da je bio đak i službovao u prizrenskoj Bogosloviji, Knežević kaže da je upravo ta zavetna kosovska misao oko njegove glave još za života risovala oreol čoveka i duhovnika koji je izrastao iz velikog srpskog naroda.

Prisećajući se litija održanih u Crnoj Gori i citirajući Crnanskog koji je rekao: “Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda”, Knežević kaže da se tako i on u jednoj decemabarskoj noći prošle godine, kada su se u Crnoj Gori branile srpske svetinje, dobio od Njegove Svetosti blagoslov da Srpsku crkvu treba braniti svagda i na svakom mestu.

„I zbilja je te večeri patrijarh Irinej bio zvezda – putokaznica prema kojoj smo se upravljali u odbrani naših svetinja, i na tome naš narod u Crnoj Gori treba večno da mu bude blagodaran“, naveo je Knežević.

Prisetio se i poslednjeg susreta u Patrijaršiji, kada je, kaže, patrijarh bio blag, nasmejan i ponosan na jedinstvo našeg naroda, koje je u vreme njegovog „duhovnog brođenja našom crkvom bilo sve vidljivije“.

Knežević kaže i da je svako ko je jednom imao taj blagoslov da razgovara sa patrijarhom Irinejom osetio posebnost trenutka u kojem je znao da se sastao sa istorijom.

„Njegov oproštajni govor nad odrom mitropolita Amfilohija u potpunosti je zaokružio nacionalni i simbolički smisao duhovnog jedinstva srpskog naroda u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, i pokazao da je naša sveta Srpska pravoslavna crkva večna i neraskidiva u temeljima vekova koje je uzidao Sveti Sava“, naveo je Knežević, preneo je podgorički portal IN4S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.