Ko je britanski špijun koji stoji iza Trampovog „dosijea“?

Fotografija Kristofera Stila, bivšeg špijuna britanske službe MI6, koji je napisao eksplozivni izveštaj o novom predsedniku SAD Donaldu Trampu, proširila se u javnosti, a britanski mediji izveštavaju da on strahuje od „brze i potencijalno opasne reakcije Moskve protiv njega“.

Stil, direktor obaveštajne firme sa sedištem u Londonu, na fotografiji nosi crno odelo i mašnu.

Veruje se da je službu započeo u Moskvi devedestih godina, ali se kasnije povukao iz britanskih špijunskih misija u inostranstvu.

„U njegovoj kancelariji ne daju nikakve podatke, govore da se povukao plašeći se za svoj život, ali verovatno je stvar u tome da želi da izbegne medijsku pažnju“, rekao je reporter “Skaj njuza“ Alister Bankal.

Ranije je Tramp objavio na Tviteru da ga je zvao direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper i da mu je rekao da su “lažni i izmišljeni“ medijski navodi o dokumentu koji navodno razotkriva seksualne perverzije Trampa tokom boravka u Rusiji.

On je i izrazio žaljenje zbog curenja tog dosijea u javnost.

Tramp je optužio službe da su poturile te informacije i upitao da li “živimo u periodu nacista“.

https://twitter.com/kencampbell66/status/819758838559764485

Dosije je u pitanje doveo i bivši britanski ambasador u Rusiji Toni Brenton.

„Pregledao sam ga… Neke stvari u njemu izgledaju prilično nesigurno. Na primer, piše da je Rusija počela da obrađuje Trampa pre pet godina. Ako je tako onda to znači da je njihov pritisak veoma veliki s obzirom na to da Tramp tada nije imao nikakve veze sa američkom politikom… I što se tiče navoda o hakovanju, to se ne poklapa sa onim kako mislimo da Kremlj radi, tako da imam sumnje“, rekao je on za „Skaj njuz“.

On dodaje da ako je špijun, koji je poturio informacije, poznati britanski obaveštajac, Rusi ga neće pustiti.

“Morao je da radi preko posrednika. Možda ima dobre veze, ali teško je probiti Kremlj i obaveštajne agencije, za koje on tvrdi da ih jeste probio. Ako jeste to uradio, onda je neka vrsta obaveštajca genija“, dodao je bivši ambasador.

Pedesetdvogodišnji Kristofer Stil sada strahuje od Moskve zbog objavljivanja njegovog imena u javnosti, preneo je “Dejli telegraf“.

On je jedan od osnivača “Orbisa“, firme koju su pokrenuli profesionalci britanskih obaveštajnih službi 2009.

“Orbis“ je postao poznat kada je Engleska fudbalska asocijacija zatražila da kopa po informacijama o tome da li će Engleska biti domaćin Svetskog prvenstva 2018.godine. Domaćin će biti Rusija.

Ceo dosije o Trampu prvi je objavio “Bazfid“. Besni Tramp je onda tu firmu nazvao “raspadajućom gomilom smeća“, prenosi B92.

„Bazfid“ nije ostao dužan, pa je tako prodao više od 25.000 dolara vredne „raspadajuća hrpa smeća“ robe i sve će to donirati Odboru za zaštitu novinara.

„Dejli telegraf“ je objavio i da je Stil pobegao iz kuće doma u Sariju „preplašen za svoju bezbednost“.

Navodi se i da je Stil shvatio da je samo pitanje vremena kada će biti objavljen njegov identitet nakon što je američki sajt Bazfid objavio priču o dokumentima koji sadrže optužbe protiv Trampa.

U dokumentu koji sadrži optužbe protiv Trampa stoji da je on, između ostalog, navodno plaćao prostitutke za orgijanje u krevetu u kojem su ranije spavali odlazeći predsednik SAD Barak i njegova supruga Mišel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.