Ko je Nimic i hoće li rešiti makedonsko pitanje?

Metju Nimic, američki diplomata i posrednik UN za spor između Atine i Skoplja u vezi s imenom Makedonije, bio je angažovan još u administraciji američkog predsednika Lindona Džonsona, kasnije i kod Džimija Kartera, kao savetnik državnog sekretara Sajrusa Vensa, gde se posebno bavio „kiparskim pitanjem“.

U tom smilu njegovo angažovanje u aktuelnom sporu između Atine i Skoplja nije iznenađujuće, a posebno imajući u vidu da je od marta 1994. do septembra 1995. radio je kao specijalni izaslanik predsednika Bila Klintona i posrednik upravo u rešavanju „makedonskog pitanja“.

Taj je njegov angažman okončan potpisivanjem Privremenog sporazuma 1995. godine kojim su Grčka i Republika Makedonija u Ujedinjenim nacijama rešile mnoga pitanja između dve države.

Tada je Nimic postao zamenik Sajrusa Vensa, koji je u to vreme bio državni sekretar SAD, ali i lični izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u razgovorima o preostalim otvorenim pitanjima u sporu te dve zemlje, posebno o imenu Makedonije.

U dugačkoj profesionalnoj karijeri Nimic je bio i komesar Lučke uprave Njujorka, član Zdravstvenog savetodavnog saveta u Njujorku, ali se bavio i naučnom i tehničkom saradnjom, pitanjima nuklearne eksploatacije, zaštite životne sredine i međunarodne komunikacijske aktivnosti američke vlade SAD.

Između perioda u kojima je bio angažovan u američkoj administraciji, dugo se bavio advokaturom, a bio je odgovoran i za nadgledanje američke politike u zemljama istočnog Mediterana i istočne Evrope.

Od 2017. radi kao poverenik Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti i poverenik Američkog univerziteta u centralnoj Aziji, u Kirgistanu.

Metju Nimic je rođen 17. juna 1939. godine u Bruklinu u Njujorku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.