U trendu

Ko se sve nalazi na Trampovoj crnoj listi?

Napetostima između SAD i Rusije se ne nazire kraj, iako svi tvrde da nema ni govora o novom hladnom ratu.

Naime, nakon što je u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, zbog afere Skripalj, Vašington proterao 60 ruskih diplomata i zatvorio konzulat u Sijetlu, ministarstvo finansija objavilo je “sankcijsku” listu 26 ruskih milijardera i političara kao i 15 kompanija kojima se zabranjuju posete i poslovanje na području SAD.

Prema prvim reakcijama “ovo je najagresivniji čin prema ruskoj eliti”, smatra agencija Rojters, a razlog su “situacija u Ukrajini (Krim) i Siriji (naoružavanje režima Bašada al Asada)”, sajber napadi iza kojih stoji, kako kažu, Rusija kao i “nastojanja Rusije da potkopa zapadnjački način života”. Na listi se, uz ostale, našao i ruski oligarh s “hrvatskom adresom” Viktor Vekselberg, vlasnik dubrovačkog hotela Belvedere težak, prema najnovim podacim Forbsa, čak 14,1 milijardi dolara.

Na spisku sankcionisanih su i direktor najmoćnije ruske kompanije Gasproma, Aleksej Miler, predsednik Uprave druge najjače ruske državne banke VTB, Andrej Kostin, zatim „kralj aluminija“ Oleg Deripaska, ali i Kiril Šamalov, preduzetnik za kog se tvrdi da je oženjen ćerkom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ni političare poput Jevgenija Školova, Putinovog pomoćnika za kadrovska pitanja, bliskog Putinova saradnika Nikolaja Patruševa, sekretara Veća bezbednostii Rusije i Olega Govoruna, načelnika Uprave predsedičkog kabineta, ali i Viktora Zolotova, direktora Nacionalne garde, i ministra unutarnjih poslova Vladimira Kolokoljceva nisu zaobišle nove Trampove mere zabrane. Na spisku je i jedan od ljudi uključenih u organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, bivši šef Ruskog fudbalskog saveza i trenutni predsednik Zenita iz Sankt Peterburga, Sergej Fursenko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.