Ko se sve nalazi na Trampovoj crnoj listi?

Napetostima između SAD i Rusije se ne nazire kraj, iako svi tvrde da nema ni govora o novom hladnom ratu.

Naime, nakon što je u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, zbog afere Skripalj, Vašington proterao 60 ruskih diplomata i zatvorio konzulat u Sijetlu, ministarstvo finansija objavilo je “sankcijsku” listu 26 ruskih milijardera i političara kao i 15 kompanija kojima se zabranjuju posete i poslovanje na području SAD.

Prema prvim reakcijama “ovo je najagresivniji čin prema ruskoj eliti”, smatra agencija Rojters, a razlog su “situacija u Ukrajini (Krim) i Siriji (naoružavanje režima Bašada al Asada)”, sajber napadi iza kojih stoji, kako kažu, Rusija kao i “nastojanja Rusije da potkopa zapadnjački način života”. Na listi se, uz ostale, našao i ruski oligarh s “hrvatskom adresom” Viktor Vekselberg, vlasnik dubrovačkog hotela Belvedere težak, prema najnovim podacim Forbsa, čak 14,1 milijardi dolara.

Na spisku sankcionisanih su i direktor najmoćnije ruske kompanije Gasproma, Aleksej Miler, predsednik Uprave druge najjače ruske državne banke VTB, Andrej Kostin, zatim „kralj aluminija“ Oleg Deripaska, ali i Kiril Šamalov, preduzetnik za kog se tvrdi da je oženjen ćerkom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ni političare poput Jevgenija Školova, Putinovog pomoćnika za kadrovska pitanja, bliskog Putinova saradnika Nikolaja Patruševa, sekretara Veća bezbednostii Rusije i Olega Govoruna, načelnika Uprave predsedičkog kabineta, ali i Viktora Zolotova, direktora Nacionalne garde, i ministra unutarnjih poslova Vladimira Kolokoljceva nisu zaobišle nove Trampove mere zabrane. Na spisku je i jedan od ljudi uključenih u organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, bivši šef Ruskog fudbalskog saveza i trenutni predsednik Zenita iz Sankt Peterburga, Sergej Fursenko.

3 komentara
  1. Dlugomir

    A mene nema na spisku? Ja sam duboko razočaran.

  2. Radoslav Radovic

    Oni koji su pisali ovu listu i Trampa drze takodje na crnoj listi, samo sto je Tram u goroj poziciji jer je u Americi’ Ove bacuske se mogu smo pocesati iznad uva.Ako Tram to ucisti poslat ce ga u bolnicu i kazti da boluje od takve bolesti da nemoze vise biti presjednik.Tako mu i treba kad je spao na nivo da ga moze zenska iz javne kuce izblamirati .A tako je puno obecavao da ce spasiti Ameriku i americki narod.U normalnoj drzavi televizija koja se tako sprda sa svojim presjednikom bi bila zauvijek zatvorena zbog nacionalne bezbednosti.

  3. Faraonn

    …ovo vise nije nesporazum SAD_a i Rusije…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike