U trendu

Kobno sletanje: Avion se srušio u polje, troje poginulo, 179 povređeno (foto, video)

Tri osobe su poginule, a 179 povređeno kada se avion turske niskobudžetne kompanije prilikom sletanja na istanbulski aerodrom „Sabiha Gokčen“, najverovatnije zbog loših vremenskih uslova, srušio u polje i praktično se raspao na tri dela.

U avionu „Pegaz erlajnsa“ poleteo je iz Izmira sa 183 putnika i članova posade.

Ministar zdravlja Fahretin Koča je rano jutros objavio da su tri osobe poginule, a 179 povređeno.

Aerodrom je posle nesreće bio zatvoren za saobraćaj, ali je oko četiri ujutru ponovo obnovljen, prenosi AP, dodajući da i dalje ima otkazanih i odloženih letova.

Jedan od putnika Doguš Bilgič (24) izjavio je za tursku tv stanicu NTV da je uspeo da se „izvuče“ iz aviona kroz rupu koja se otvorila u blizini njegovog sedišta.

On je jedan od prvih putnika koji je uspeo da napusti avion „boing 737“ star 11 godina.

„Leteli smo ka pisti jedno 20 ili 30 sekundi, a onda smo je ođednom promašili. Sve se u odigralo u sekundi. Prednji deo aviona je bio u užasnom stanju. Posle sam video da se potpuno raspao“, ispričao je Bilgič.

NTV navodi da su među povređenima i dva pilota koja su, kako se navodi, u teškom stanju.

Putnici su zatim morali da se evakuišu kroz pukotine u razbijenom avionu.

Avion sletao je na aerodrom „Sabiha Gokčen“ iz zapadnog turskog grada Izmira, kada je došlo do onoga što je Ministarstvo saobraćaja opisalo kao „grubo sletanje“.

Guverner Istanbula Ali Jerlikaja izjavio je da je avion sleteo po lošem vremenu, nije uspeo da se „zadrži na pisti“ i prešao nekih 50-60 metara pre nego što se srušio u jarak sa visine od oko 30 metara.

„Duboko smo rastuženi … (Ali) veoma smo srećni što smo izbegli veću nesreću „, rekao je, dodajući da je avion mogao da izgori.

Aerodrom je zatvoren nakon incidenta koji se dogodio oko 18:30. po lokalnom vremenu i letovi su preusmereni na glavni aerodrom u Istanbulu.

Pegazus je privatni, niskobudžetni avio prevoznik sa sedištem u Istanbulu koji leti na 97 ruta, uglavnom unutar Turske, ali i do odredišta u Evropi, na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. U većinskom je vlasništvu turskog milijardera Sevketa Sabandžija i njegove porodice.

Početkom januara ove godine avion iste aviokompanije u kojem se nalazilo 164 ljudi sleteo je sa piste na istom aerodromu u Istanbulu. U tom incidentu 7. januara nije bilo poginulih ni povređenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar